Producent: | Dr. Oetker |
Waga brutto: | 460 g |
Opakowanie: | Karton |
Rozmiar opakowania | 412 g |
Moja Babka z płatkami czekolady - ciasto w proszku.
Delikatne waniliowe ciasto z mnóstwem płatków czekoladowych i pyszną błyszczącą polewą już czeka, by uwieść Cię smakiem laski wanilii i czekolady. Jest bardzo prosta do przygotowania zarówno w tradycyjnej keksówce, jak i w formie do muffinek.1 porcja (ok. 50 g) zawiera: energia 765 kJ 183 kcal 9%*
Energia w 100 g 1530 kJ / 366 kcal
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Dodaj:
do ciasta:
- 3 jaja
- 125 g miękkiego masła
- 50 ml mleka (ok. 5 łyżek)
do polewy:
- 25 g masła
- 2 łyżki mleka (lub śmietanki 30% tł.)
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nastaw na temperaturę 175°C (bez termoobiegu). Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj jaja, miękkie masło oraz mleko. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Dodawanie płatków czekolady i nakładanie ciasta:
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Z torebki z płatkami czekolady odsyp 1 łyżeczkę płatków. Pozostałe dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do formy dokładnie wybierając wszystko z miski.
3. Pieczenie:
Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.
Temperatura: ok. 175°C
Czas pieczenia: ok. 55-60 min (do suchego patyczka)
Po ok. 10 min od upieczenia możesz już dekorować ciasto polewą.
4. Przygotowanie polewy:
W małym garnku rozpuść 25 g masła z 2 łyżkami mleka (lub śmietanki). Wsyp zawartość opakowania z polewą oraz dodaj wcześniej odsypane płatki. Energicznie mieszaj, gotując na małym ogniu ok. 1 minutę do całkowitego rozpuszczenia oraz uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą udekoruj wierzch babki (rozsmarowując polewę łyżką na babce w celu zlikwidowania pęcherzyków powietrza). Pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego!
Muffinki (12 szt.)
Formę do muffinek posmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż papilotkami. Ciasto przygotuj według punktu 1 sposobu przygotowania i rozłóż je równomiernie w formie lub papilotkach (po ok. 1 pełnej łyżce). Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do temp. 175°C i piecz ok. 20 min (do suchego patyczka). Po ok. 10 min od upieczenia możesz już dekorować muffinki polewą. Przygotuj polewę według punktu 4 sposobu przygotowania. Małymi porcjami starannie rozsmaruj ją łyżeczką na całej powierzchni każdej muffinki.
Inspiracji i przepisów szukaj na www.oetker.pl
Ten produkt wspiera odpowiedzialną uprawę kakao. Certyfikowane kakao UTZ jest uprawiane z troską o ludzi i środowisko. www.utz.org
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Zawartość opakowania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zalecenia dla alergików
Dodatki
Wartość odżywcza po przyrządzeniu (mleko 2% tł.) 100 g | 1 porcja = 50 g | (%*) | |
Energia | 1530 kJ | 765 kJ | 9% |
Energia | 366 kcal | 183 kcal | |
Tłuszcz | 19 g | 9,6 g | 14% |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 11 g | 5,5 g | 28% |
Węglowodany | 42 g | 21 g | 8% |
w tym Cukry | 23 g | 12 g | 13% |
Białko | 6,1 g | 3 g | 6% |
Sól | 0,65 g | 0,32 g | 5% |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). | |||
Z mieszanki otrzymujemy 16 porcji | |||
1 porcja = ok. 50 g |
Spis składników odżywczych na przodzie opakowania
Na porcję: 1 porcja (ok. 50 g) zawiera:
Energia w 100 g 1530 kJ / 366 kcal
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Rozmiar opakowania: 412 g
Waga brutto: 460 g
Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 215 mm
Wymagana szerokość na półce - 140 mm
Wymagana głębokość na półce - 49 mm
Rodzaj opakowania: Karton
Adres producenta | Adres zwrotny |
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk |
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk Serwis Konsumenta tel.: 801 100 700 koszt 1 impulsu poł. lokalnego serwis@oetker.pl www.oetker.pl |
Języki na opakowaniu
Cechy: