Producent: | Dr. Oetker |
Waga brutto: | 74 g |
Opakowanie: | Torebka |
Rozmiar opakowania | 72 g |
Galaretka w proszku, smak truskawkowy.
Przepis na:
Sernik na zimno truskawkowy z motylkami
Spód:
- 70 g biszkoptów
Masa sernikowa:
- 2 opak. Galaretki krystalicznej o smaku truskawka-wanilia Dr. Oetkera
- 300 ml wody
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 200 ml schłodzonej śmietanki min. 30 % tł.
- 120 g cukru pudru
Galaretka:
- 1 opak. Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
- 400 ml wody
- 200 g truskawek
Do dekoracji:
- 5 dużych truskawek
- 5 borówek
- 200 ml schłodzonej śmietanki min. 30 % tł.
- 15 g cukru pudru
- 3-4 listki mięty
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami.
- Galaretki krystaliczne rozpuść w 300 ml wrzącej wody, odstaw do wystygnięcia. Twaróg wymieszaj dokładnie z cukrem pudrem. Schłodzoną śmietankę ubij, dodaj do masy sernikowej. Wlewaj niewielkim strumieniem wystudzoną galaretkę, cały czas miksując. Masę przelej na biszkopty i odstaw do lodówki do stężenia.
- Galaretkę truskawkową rozpuść w 400 ml wrzącej wody, odstaw do lodówki, aby delikatnie stężała, ale nadal była lejąca.
- Truskawki pokrój na połówki, ułóż na masie sernikowej. Wlej galaretkę i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
- Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Wyszprycuj na sernik rozetki.
Truskawki pokrój na grubsze plastry, układając motyle skrzydła na każdej rozetce. Z borówek ułóż głowy motyli. Sernik udekoruj listkami mięty.
Więcej przepisów na oetker.pl
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
1. Zagotuj wodę i odmierz 500 ml.
2. Zawartość torebki wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia (nie gotuj).
3. Galaretkę wlej do salaterek i po wystudzeniu wstaw do lodówki do stężenia. Możesz też zalać owoce wystudzoną galaretką.
W czasie upałów oraz by uzyskać kostki użyj mniej wody. Pamiętaj, że świeże owoce kiwi i ananasa uniemożliwiają tężenie galaretki.
Zalecenia dla alergików
Dodatki
Wartość odżywcza po przyrządzeniu 100 g | Wartość odżywcza po przyrządzeniu 1 porcja = 143 g | (%*) | |
Energia | 208 kJ | 297 kJ | 4 % |
Energia | 49 kcal | 70 kcal | 4 % |
Tłuszcz | 0 g | 0 g | 0 % |
w tym Kwasy Nasycone | 0 g | 0 g | 0 % |
Węglowodany | 10 g | 15 g | 6 % |
w tym Cukry | 10 g | 15 g | 17 % |
Białko | 1,7 g | 2,4 g | 5 % |
Sól | 0,01 g | 0,02 g | <1 % |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). | |||
4 porcje po 143 g |
Spis składników odżywczych na przodzie opakowania
Na porcję: 1 porcja (143 g) po przyrządzeniu
Energia w 100 g 208 kJ / 49 kcal
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Rozmiar opakowania: 72 g
Waga brutto: 74 g
Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 163 mm
Wymagana szerokość na półce - 112 mm
Wymagana głębokość na półce - 12 mm
Rodzaj opakowania: Torebka
Adres producenta | Adres zwrotny |
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15, 80-339 Gdańsk |
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15, 80-339 Gdańsk Serwis Konsumenta tel.: 585 111 001 opłata zgodna z cennikiem operatora serwis@oetker.pl www.oetker.pl |
Języki na opakowaniu