Producent: | Dr. Oetker |
Waga brutto: | 486 g |
Opakowanie: | Karton |
Rozmiar opakowania | 437 g |
Ciasto bezglutenowe Kopiec Kreta w proszku.
Opatrzyły Ci się tradycyjne wypieki i nie masz pomysłu na przygotowanie oryginalnego ciasta? Zaskocz rodzinę, podając ciasto "Kopiec Kreta". To propozycja, która jest połączeniem zalet ciast w proszku z wyśmienitym smakiem, wyszukanym wyglądem, oryginalną recepturą oraz intrygującą nazwą. Wyborny smak Kopca Kreta zaspokoi oczekiwania i sprawi dużo radości nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Produkt bezglutenowy.1 porcja (86 g) zawiera: energia 1094 kJ 263 kcal 13%*
Energia w 100 g 1272 kJ / 305 kcal
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Dodaj:
do ciasta:
- 125 g miękkiej margaryny
- 3 jaja
- 50 ml wody (ok. 5 łyżek)
- 3 banany (lub inne owoce)
do masy:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł.
- 100 ml ciepłej wody (ok. 10 łyżek)
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Pamiętaj o schłodzeniu śmietanki, aby dobrze się ubiła.
Piekarnik nagrzej do temp. 175°C (bez termoobiegu). Okrągłą formę (Ø 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jaja i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach miksera ok. 1 min do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto rozłóż równomiernie w formie.
2. Pieczenie
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie.
Temperatura pieczenia: 175°C Czas pieczenia: 25-30 min (do suchego patyczka)
Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz i wystudź. Masę można ubijać dopiero po ostudzeniu i wydrążeniu ciasta.
3. Wydrążenie ciasta i ułożenie bananów
Wyłóż ciasto na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ na głębokość 0,5 cm zostawiając na brzegu 1 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Banany obierz, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy skrop sokiem z cytryny).
4. Przygotowanie masy i posypanie ciasta
Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 min na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej ciepłą wodę, wsyp mieszankę niezwłocznie przełóż do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj (możesz dodawać miksując na najniższych obrotach miksera). Następnie stopniowo delikatnie mieszając łyżką dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę i posyp pokruszonym ciastem. Wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.
Ciasto może się obsypywać - to typowe dla Kopca Kreta.
Kopiec Kreta możesz przygotować z innymi, ulubionymi owocami.
Przepisy i inspiracje znajdziesz na www.oetker.pl
Wypróbuj także:
Dr. Oetker Babka cytrynowa bez glutenu
Dr. Oetker Babka czekoladowa bez glutenu
Wytwarzanie produktów bezglutenowych podlega restrykcyjnym kontrolom na każdym etapie ich produkcji.
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zalecenia dla alergików
po przyrządzeniu 100 g | 1 porcja = 86 g | (%*) | |
Energia | 1272 kJ | 1094 kJ | 13% |
Energia | 305 kcal | 263 kcal | 13% |
Tłuszcz | 20 g | 17 g | 24% |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 9,3 g | 8 g | 40% |
Węglowodany | 26 g | 23 g | 9% |
w tym Cukry | 15 g | 13 g | 14% |
Błonnik | 1,3 g | 1,1 g | |
Białko | 3,9 g | 3,4 g | 7% |
Sól | 0,43 g | 0,37 g | 6% |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). | |||
Ciasto można podzielić na 16 porcji. 1 porcja = ok. 86 g |
Spis składników odżywczych na przodzie opakowania
Na porcję: 1 porcja (86 g) zawiera
Energia w 100 g 1272 kJ / 305 kcal
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Rozmiar opakowania: 437 g
Waga brutto: 486 g
Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 213 mm
Wymagana szerokość na półce - 139 mm
Wymagana głębokość na półce - 49 mm
Rodzaj opakowania: Karton
Adres producenta | Adres zwrotny |
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk |
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk Serwis Konsumenta tel.: 801 100 700 koszt 1 impulsu poł. lokalnego serwis@oetker.pl www.oetker.pl |
Języki na opakowaniu
Cechy: