Producent: | Celiko |
Waga brutto: | 208 g |
Opakowanie: | Zgrzewane |
Kraj pochodzenia | Polska |
Rozmiar opakowania | 200 g |
Koncentrat ciasta kruchego w proszku do przygotowania ciasta kruchego, herbatników i ciasteczek.
Składniki na ciasto kruche z owocami:
1 opakowanie koncentratu ciasta kruchego, 60 g masła, 1 jajo, 1/2 opakowania bezglutenowego cukru wanilinowego Celiko, 2 łyżki mleka lub wody, owoce (wg uznania, np. jabłka, śliwki, rabarbar), szczypta soli.
Wykonanie ciasta kruchego z owocami:
1. Zagnieść ciasto z koncentratu ciasta, masła, żółtka i mleka (ilość dodanego mleka zależy od wielkości jaja, dlatego należy je dodawać małymi porcjami).
2. 3/4 gotowego ciasta wyłożyć na natłuszczoną blachę.
3. Położyć cząstki owoców i posypać cukrem wanilinowym.
4. Białko ubić ze szczyptą soli i 1 łyżką cukru na sztywną pianę. Ubitą pianę wyłożyć na owoce.
5. Pozostałą cześć ciasta poskubać i posypać na wierzch ciasta.
6. Piec w temp. 200°C ok. 30 minut.
Składniki na ciasteczka:
1 opakowanie koncentratu ciasta kruchego, 2 żółtka, 40 g schłodzonego masła (ok. 1/5 kostki), 2 łyżeczki wody, bezglutenowe czekoladowe kropelki lub płatki lub starta gorzka czekolada.
Wykonanie ciasteczek:
1. Koncentrat ciasta kruchego wysypać na stolnicę. Dodać posiekane masło, żółtka i wodę w takiej ilości, aby wszystkie składniki połączyły się w „kulkę".
2. Szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo miękkie, to należy je włożyć do lodówki na 30 min.
3. Ciasto wyjąć z lodówki i uformować wałeczek o średnicy ok. 2 cm, a następnie pociąć na plastry grubości ok. 1 cm.
4. Plastry ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem i lekko przycisnąć palcami (rozpłaszczyć).
5. Na wierzch rozłożyć kropelki czekoladowe.
6. Ciasteczka piec w temperaturze 180°C ok. 15 minut.
Więcej przepisów na stronie: www.celiko.com.pl, zakładka Przepisy.
Produkujemy żywność bezglutenową od 1982 roku
Opakowanie Nadające się do recyklingu
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zalecenia dla alergików
w 100 g koncentratu | |
Wartość energetyczna | 1515 kJ / 362 kcal |
Tłuszcz | 0,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 87 g |
w tym cukry | 26 g |
Białko | 1,7 g |
Sól | 0,01 g |
Rozmiar opakowania: 200 g
Waga brutto: 208 g
Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 210 mm
Wymagana szerokość na półce - 158 mm
Wymagana głębokość na półce - 37 mm
Rodzaj opakowania: Zgrzewane
Adres producenta | Adres zwrotny |
Celiko S.A. ul. św. Antoniego 71 61-359 Poznań PL |
Celiko S.A. ul. św. Antoniego 71 61-359 Poznań PL tel. +48 (61) 871 27 00 e-mail: celiko@celiko.com.pl www.celiko.com.pl serwis konsumenta serwis@celiko.com.pl |
Języki na opakowaniu
Cechy: