Producent: | Dr. Oetker |
Waga brutto: | 378 g |
Opakowanie: | Torebka |
Rozmiar opakowania | 365 g |
Mieszanka w proszku do wypieku babki czekoladowej.
Babka czekoladowa
Dodaj:
- 3 jaja
- 100 g masła (lub 80 ml oleju)
- 100 ml mleka (ok. 10 łyżek)
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Piekarnik nastaw na temp. 180°C (bez termoobiegu). Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, miękkie masło (lub olej) i mleko. Całość miksuj najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiego ciasta.
2. Nakładanie do formy
Foremkę (10 cm x 25 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do foremki.
3. Pieczenie
Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.
Temperatura: 180°C
Czas pieczenia: ok. 55-60 min (do suchego patyczka)
Uwaga: po ok. 20 min pieczenia natnij ciasto ostrym nożem wzdłuż na głębokość ok. 1 cm.
Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min.
Po ostygnięciu udekoruj polewą Dr. Oetkera lub cukrem pudrem.
Ciasto z owocami
⌀ ok. 24 cm
Dodaj:
- 3 jaja,
- 80 ml oleju,
- 100 ml mleka.
- 200-250 g owoców świeżych lub mrożonych, np. malin, wiśni (bez rozmrażania)*
*Zamiast owoców na cieście możesz zrobić kleksy z konfitury, powideł lub kremu czekoladowego.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastaw na temp. 180°C (bez termoobiegu). Zawartość torebki wsyp do miski, dodaj jaja, olej i mleko. Miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiej konsystencji. Tortownicę (⌀ 24 cm) wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, na wierzchu rozłóż owoce, albo zrób kleksy z konfitury lub kremu czekoladowego. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) na 45 min i upiecz.
Po upieczeniu ostudź i oprósz cukrem pudrem lub udekoruj polewą Dr. Oetkera.
Smacznego!
Babeczki czekoladowe
12 sztuk
Dodaj:
- 3 jaja,
- 80 ml oleju,
- 100 ml mleka,
Ulubione dodatki:
np. maliny, borówki, krem czekoladowy, powidła, kawałki czekolady.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastaw na temp. 180°C (bez termoobiegu). Zawartość torebki wsyp do miski, dodaj jaja, olej i mleko. Miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozłóż ciasto równomiernie w formie na babeczki wyłożonej papilotkami (po ok. 2-2,5 łyżki stołowej). Na wierzchu możesz ułożyć po 2-3 maliny, borówki lub po 1 łyżeczce kremu czekoladowego, powideł, albo kawałki czekolady. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz przez ok. 25 min.
Smacznego!
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Nie zawiera oleju palmowego
Najlepiej spożyć przed końcem: patrz spód opakowania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zalecenia dla alergików
Dodatki
Wartość odżywcza po przyrządzeniu (masło, mleko 2 % tł.) 100 g | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (masło, mleko 2 % tł.) 1 porcja = 45 g | (%*) | |
Energia | 1351 kJ | 608 kJ | 7 % |
Energia | 322 kcal | 145 kcal | 7 % |
Tłuszcz | 15 g | 6,6 g | 9 % |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 8,8 g | 4,0 g | 20 % |
Węglowodany | 40 g | 18 g | 7 % |
w tym Cukry | 21 g | 9,6 g | 11 % |
Białko | 6,6 g | 3,0 g | 6 % |
Sól | 0,81 g | 0,36 g | 6 % |
Ciasto można podzielić na 16 porcji, 1 porcja = ok. 45 g | |||
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
Spis składników odżywczych na przodzie opakowania
Na porcję: 1 porcja (45 g) zawiera:
Energia w 100 g 1351 kJ / 322 kcal
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Rozmiar opakowania: 365 g
Waga brutto: 378 g
Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 188 mm
Wymagana szerokość na półce - 145 mm
Wymagana głębokość na półce - 51 mm
Rodzaj opakowania: Torebka
Adres producenta | Adres zwrotny |
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk |
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk Serwis Konsumenta tel.: 585 111 001 opłata zgodna z cennikiem operatora serwis@oetker.pl www.oetker.pl |
Języki na opakowaniu
Cechy: