Producent: | Celiko |
Waga brutto: | 422 g |
Opakowanie: | Torebka |
Rozmiar opakowania | 400 g |
Koncentrat chleba ryżowego w proszku do przygotowania chleba, bułek, pyz drożdżowych i pizzy.
Składniki na chleb lub bułki:
1 opakowanie koncentratu (400 g), 130 ml mleka, 220 ml wody, 1 łyżka stołowa oleju lub stopionego masła, 2 jaja (chleb można wypiekać bez jajka* i mleka**).
Porcja na keksówkę o wymiarach 12 x 26 cm.
*należy użyć wówczas więcej wody lub mleka 80-90 ml
**mleko można zastąpić wodą lub mlekiem roślinnym 1:1.
Wykonanie:
Mieszankę wsypać do naczynia, dodać ciepłą wodę i mleko o temp. ok. 35°C, tłuszcz oraz jaja. Całość dobrze wymieszać, następnie wyrabiać ręcznie lub miksować ok. 5 minut. Ciasto powinno być gęste. Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem foremki o wymiarach 12 x 26 cm (chleb) lub uformowanych na szklance małych foremek z folii aluminiowej (bułki). Powierzchnię posmarować olejem. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut (chleb) i na 15 minut (bułki). Piec w temp. 200°C, 40-45 minut (chleb) i 30 minut (bułki). Wyrośnięte ciasto w foremkach z folii aluminiowej można uparować na pyzy drożdżowe. Chleb można wypiekać w automacie do chleba. Stosować program do wypieku pieczywa bezglutenowego lub krótki (w zależności od stosowanego urządzenia).
Składniki na pizzę:
200 g koncentratu mąki, 65 ml mleka, 110 ml wody, 1/2 łyżki stołowej oleju lub stopionego masła, 1 jajo, składniki do pizzy wg upodobania: sos pomidorowy, ser żółty, warzywa, przyprawy.
Wykonanie pizzy:
200 g mieszanki wsypać do naczynia, dodać ciepłą wodę i mleko o temp. ok. 35°C, tłuszcz oraz jajo. Całość dobrze wymieszać, następnie wyrabiać ręcznie lub miksować ok. 5 minut. Ciasto powinno być bardzo gęste. Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem formy o średnicy ok. 20 cm. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Górę ciasta posmarować delikatnie sosem pomidorowym, a następnie ułożyć składniki wg upodobania. Całość posypać przyprawami oraz startym serem. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C, 30-35 minut.
Więcej przepisów na stronie: www.celiko.com.pl, zakładka Przepisy.
Produkujemy żywność bezglutenową od 1982 roku
Opakowanie Nadające się do recyklingu
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zalecenia dla alergików
w 100 g koncentratu | |
Wartość energetyczna | 1424 kJ/340 kcal |
Tłuszcz | 0,6 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,1 g |
Węglowodany | 78 g |
w tym cukry | 4,8 g |
Białko | 3,0 g |
Sól | 1,8 g |
Rozmiar opakowania: 400 g
Waga brutto: 422 g
Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 208 mm
Wymagana szerokość na półce - 158 mm
Wymagana głębokość na półce - 48 mm
Rodzaj opakowania: Torebka
Adres producenta | Adres zwrotny |
Celiko S.A. ul. św. Antoniego 71 61-359 Poznań PL |
Celiko S.A. ul. św. Antoniego 71 61-359 Poznań PL tel. +48 (61) 871 27 00 e-mail: celiko@celiko.com.pl www.celiko.com.pl serwis konsumenta serwis@celiko.com.pl |
Języki na opakowaniu
Cechy: