Sprawdź dostępność transportu

Celiko Ciasto bezglutenowe drożdżowe 200 g

KOD EAN: 5900038001022
Producent: Celiko
Waga brutto: 206 g
Opakowanie: Torebka
Rozmiar opakowania 200 g
4,18 zł20,90 zł/kg
**Najniższa cena od 30 dni: 4,99 zł

Informacje o produkcie

Opis

Koncentrat ciasta drożdżowego w proszku - do przygotowania słodkich ciast drożdżowych - ciast z owocami, bab i babeczek, drożdżówek, pączków, racuchów.

Przygotować do ciasta drożdżowego z owocami i kruszonką:
Ciasto: 1 opakowanie koncentratu ciasta drożdżowego, 2 jaja, 150 ml mleka, 30 g oleju lub roztopionego masła, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, owoce.
Kruszonka: 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 1 łyżka mąki ryżowej, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżeczka oleju lub roztopionego masła.

Przygotować do drożdżówek z budyniem waniliowym:
Ciasto: 1 opakowanie koncentratu ciasta drożdżowego, 2 jaja, 100 ml mleka, 30 g oleju lub roztopionego masła, 1 łyżeczka cukru wanilinowego.
Budyń waniliowy: 1 opakowanie budyniu bezglutenowego, 450 ml mleka.
Kruszonka: 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 1 łyżka mąki ryżowej, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 1 łyżeczka oleju lub roztopionego masła.

Przygotować do racuchów z jabłkiem
1 opakowanie koncentratu ciasta drożdżowego, 1 jajo, 160 ml mleka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 duże jabłko, olej do smażenia.

Wykonanie ciasta drożdżowego z owocami i kruszonką:
1. Do miski przesiej koncentrat ciasta, dodaj cukier wanilinowy, wbij jaja i wlej ciepłe mleko o temperaturze max. 30°C.
2. Wyrabiaj mikserem ok. 3 min (ręcznie, aż będzie gładka, jednolita, błyszcząca masa).
3. Wlej tłuszcz i wyrabiaj jeszcze ok. 2 min.
4. Ciasto przełóż do foremki (średnica ok. 20 cm) nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min.
5. Z podanych składników zagnieć kruszonkę.
6. Na cieście rozłóż owoce i posyp kruszonką.
7. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika, piecz w temp. 180°C, około 30 min.
8. Gotowe ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Wykonanie drożdżówek z budyniem waniliowym:
1. Do miski przesiej koncentrat ciasta, dodaj cukier wanilinowy, wbij jaja i wlej ciepłe mleko o temperaturze max. 30°C.
2. Wyrabiaj mikserem ok. 3 min (ręcznie, aż będzie gładka, jednolita, błyszcząca masa).
3. Wlej tłuszcz i wyrabiaj jeszcze ok. 2 min.
4. Gotowe ciasto urywaj małymi porcjami, następnie formuj kulkę i układaj na nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem blaszce, pamiętając o odstępach (ciasto wyrośnie).
5. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20-25 min.
6. Ugotuj budyń na gęsto i pozostaw do wystudzenia.
7. Z podanych składników zagnieć kruszonkę.
8. Na środek połóż łyżeczkę budyniu i posyp kruszonką.
9. Drożdżówki włóż do nagrzanego piekarnika, piecz w temp. 160°C, około 20 min.
10. Gotowe drożdżówki można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Wykonanie racuchów z jabłkiem:
1. Do miski przesiej koncentrat ciasta, dodaj cukier wanilinowy, wbij jaja i wlej ciepłe mleko o temperaturze max. 30°C.
2. Wyrabiaj mikserem ok. 3 min (ręcznie, aż będzie gładka, jednolita, błyszcząca masa).
3. Zetrzyj jabłko na tarce, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
4. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min.
5. Rozgrzej tłuszcz na patelni.
6. Ciasto nabieraj łyżką i kładź na patelni. Smaż do momentu aż racuchy będą miały złoty kolor z dwóch stron.
7. Usmażone odkładaj na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
8. Gotowe posyp cukrem pudrem.

Zapraszamy do zapoznania się z przepisami na stronie www.celiko.com.pl zakładka: Przepisy na wypieki bezglutenowe.

Polecamy bezglutenowy batonik 37 kcal!
www.frupp.pl

Produkujemy artykuły bezglutenowe od 1982 r.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Składniki

  • skrobia kukurydziana
  • skrobia ziemniaczana
  • cukier
  • skrobia ziemniaczana modyfikowana
  • mąka ryżowa
  • substancja zagęszczająca: pektyny
  • drożdże suszone (1,5%)
  • sól

Zdrowie i styl życia

Zalecenia dla alergików

  • Gluten - Nie zawiera
  • Orzechy laskowe - Może zawierać
  • Mleko - Może zawierać
  • Orzeszki ziemne - Może zawierać
  • Soja - Może zawierać

Wartości odżywcze

w 100 g koncentratu
Wartość energetyczna 1496 kJ / 357 kcal
Tłuszcz 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
Węglowodany 85 g
w tym cukry 20 g
Białko 1,5 g
Sól 0,27 g

Opakowanie

Rozmiar opakowania: 200 g

Waga brutto: 206 g

Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 221 mm
Wymagana szerokość na półce - 146 mm
Wymagana głębokość na półce - 16 mm

Rodzaj opakowania: Torebka

Adres producenta

Adres zwrotny

Celiko S.A.
ul. św. Antoniego 71
61-359 Poznań
PL
Celiko S.A.
ul. św. Antoniego 71
61-359 Poznań
PL
tel. 61 871 27 00
www.celiko.com.pl
serwis konsumenta:
serwis@celiko.com.pl

Rozszerzone dane

Języki na opakowaniu

  • polski

Cechy:

  • + przepis na ciasto z owocami, drożdżówki, racuchy
  • produkt bezglutenowy

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies. Zamknij

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików „cookies” i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania Naszego serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. W przeglądarce internetowej można wyłączyć, zmienić ustawienia dotyczące „cookies”. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących „cookies” oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności i Polityce Cookies

OK, rozumiem