Producent: | Dr. Oetker |
Waga brutto: | 48 g |
Opakowanie: | Saszetka |
Rozmiar opakowania | 45 g |
Budyń w proszku.
Z pewnością pamiętasz z dzieciństwa wspaniały zapach ciepłego budyniu, który gotowała mama czy babcia. Budyń Dr. Oetkera to doskonały deser dla Twojej rodziny i świetny pomysł na smaczny podwieczorek dla dzieci. Pełny smak i aksamitna konsystencja zadowolą każdego smakosza. Budynie są także wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów. Na ich bazie możesz przygotować lekkie torty, serniki, babeczki lub różnego rodzaju desery i naleśniki.Przepis na:
Kostkę stracciatella z kremem budyniowym
Składniki:
- 50 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 4 jajka
- 150 g miękkiego masła
- 3 Budynie smak Czekoladowy Dr. Oetkera
- 1 łyżka Ciemnego kakao Dr. Oetkera
- 2 tabliczki (po 100 g) czekolady (gorzka, mleczna)
- 600 ml mleka
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł.
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Dno formy 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180°C. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na puszystą (sztywną) pianę, pod koniec dodawaj stopniowo 100 g cukru, następnie żółtka. Na końcu delikatnie wmieszaj przesianą mąkę z 1 budyniem i kakao. Ciasto przełóż do formy i piecz około 30 minut. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
Z 600 ml mleka odlej 200 ml i rozmieszaj w nim 2 budynie z pozostałym cukrem. Do garnka wlej 400 ml mleka, dodaj kawałki gorzkiej czekolady (100 g) i masło. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się masła i czekolady, zagotuj. Na końcu wlej pozostałą porcje mleka wymieszaną z budyniami i cukrem. Gotuj na małym ogniu do uzyskania gęstego kremu budyniowego. Krem przelej na wystudzony biszkopt. Przykryj folią spożywczą tak, by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia.
Pozostałą czekoladę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Śmietankę i serek mascarpone ubij z cukrem pudrem do uzyskania gęstego kremu. Do masy dodaj około 70 g startej czekolady. Zdejmij folię z kremu czekoladowego i nałóż masę stracciatella. Pozostałą startą czekoladą udekoruj ciasto.
Więcej przepisów na oetker.pl
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Na 0,5 l mleka
1. Z 0,5 l zimnego mleka odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w nim zawartość torebki dodając 2 łyżki (ok. 30 g) cukru.
2. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj.
3. Gotowy budyń wlej do salaterek. Budyń można spożywać na ciepło lub na zimno.
Zalecenia dla alergików
Wartość odżywcza po przyrządzeniu (mleko 2% tł.) 100 g | 1 porcja = 143 g | (%*) | |
Energia | 388 kJ | 555 kJ | 7% |
Energia | 92 kcal | 131 kcal | 7% |
Tłuszcz | 1,9 g | 2,7 g | 4% |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 1,1 g | 1,6 g | 8% |
Węglowodany | 15 g | 22 g | 8% |
w tym Cukry | 9,5 g | 14 g | 16% |
Białko | 3,3 g | 4,7 g | 9% |
Sól | 0,14 g | 0,20 g | 3% |
Przygotowany budyń można podzielić na 4 porcje. | |||
1 porcja = około 143 g | |||
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Spis składników odżywczych na przodzie opakowania
Na porcję: 1 porcja (143 g) zawiera:
Energia w 100 g 388 kJ / 92 kcal
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Rozmiar opakowania: 45 g
Waga brutto: 48 g
Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 163 mm
Wymagana szerokość na półce - 115 mm
Wymagana głębokość na półce - 8 mm
Rodzaj opakowania: Saszetka
Adres producenta | Adres zwrotny |
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15, 80-339 Gdańsk |
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15, 80-339 Gdańsk Serwis Konsumenta tel.: 801 100 700 koszt 1 impulsu poł. lokalnego serwis@oetker.pl www.oetker.pl |
Języki na opakowaniu