Producent: | Dr. Oetker |
Waga brutto: | 44 g |
Opakowanie: | Saszetka |
Rozmiar opakowania | 40 g |
Budyń w proszku.
Z pewnością pamiętasz z dzieciństwa wspaniały zapach ciepłego budyniu, który gotowała mama czy babcia. Budyń Dr. Oetkera to doskonały deser dla Twojej rodziny i świetny pomysł na smaczny podwieczorek dla dzieci. Pełny smak i aksamitna konsystencja zadowolą każdego smakosza. Budynie są także wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów. Na ich bazie możesz przygotować lekkie torty, serniki, babeczki lub różnego rodzaju desery i naleśniki.Przepis na:
Charlotte malinową
Składniki:
- 300 g podłużnych biszkoptów
- 750 g malin
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 2 Budynie smak Malinowy Dr. Oetkera
- 100 g białej czekolady
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30% tł.
- 250 g serka mascarpone
Sposób przygotowania:
Dno i boki tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż folią (najlepiej z rękawa do pieczenia). Biszkopty przytnij tak, by utrzymały się w pionie. Wyłóż nimi boki i dno formy. Do wysokiego naczynia odlej około 150 ml mleka, dodaj cukier i budynie, wymieszaj. 500 g malin zblenduj i przetrzyj przez sitko. Przelej do garnka, dodaj 350 ml mleka, zagotuj. Pod koniec gotowania dodaj budynie wymieszane z mlekiem i cukrem. Cały czas mieszając ponownie zagotuj. Odstaw do przestudzenia, mieszając co jakiś czas, by nie powstała skorupka. Krem budyniowy przełóż do formy, przykryj folią spożywczą, tak, by stykała się z budyniem, wstaw do lodówki do schłodzenia. Kawałki białej czekolady przełóż do miseczki. Podgrzej 100 ml śmietanki i zalej nią czekoladę. Odstaw na kilka minut do rozpuszczenia się czekolady, dokładnie wymieszaj. Schłodzoną śmietankę ubij z mascarpone, na końcu przelej rozpuszczoną czekoladę i krótko zmiksuj. Zdejmij folię z kremu budyniowego i wciśnij w krem kilka malin. Następnie nałóż krem z białej czekolady. Udekoruj pozostałymi malinami. Odstaw na ok. 6 godz. do lodówki.
Więcej przepisów na oetker.pl
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Na 0,5 l mleka
1. Z 0,5 l zimnego mleka odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w nim zawartość torebki dodając 2 łyżki (30 g) cukru.
2. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj.
3. Gotowy budyń wlej do salaterek. Budyń można spożywać na ciepło lub na zimno.
Zalecenia dla alergików
Wartość odżywcza po przyrządzeniu (mleko 2% tł.) 100 g | 1 porcja = 142 g | (%*) | |
Energia | 382 kJ | 542 kJ | 6% |
Energia | 90 kcal | 128 kcal | 6% |
Tłuszcz | 1,8 g | 2,5 g | 4% |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 1 g | 1,5 g | 8% |
Węglowodany | 16 g | 22 g | 8% |
w tym Cukry | 9,6 g | 14 g | 16% |
Białko | 3 g | 4,3 g | 9% |
Sól | 0,10 g | 0,15 g | 3% |
Przygotowany budyń można podzielić na 4 porcje. | |||
1 porcja = około 142 g | |||
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Spis składników odżywczych na przodzie opakowania
Na porcję: 1 porcja (142 g) zawiera:
Energia w 100 g 382 kJ / 90 kcal
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Rozmiar opakowania: 40 g
Waga brutto: 44 g
Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 163 mm
Wymagana szerokość na półce - 115 mm
Wymagana głębokość na półce - 7 mm
Rodzaj opakowania: Saszetka
Adres producenta | Adres zwrotny |
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15, 80-339 Gdańsk |
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15, 80-339 Gdańsk Serwis Konsumenta tel.: 801 100 700 opłata zgodna z cennikiem operatora serwis@oetker.pl www.oetker.pl |
Języki na opakowaniu