Producent: | Basia |
Waga brutto: | 1000 g |
Opakowanie: | Torebka |
Kraj pochodzenia | Polska |
Rozmiar opakowania | 1 kg |
Mąka pszenna typ "00"
Pizza to typowe danie kuchni włoskiej. Swoją popularność zdobyła pod koniec XIX w., kiedy to zaserwowana królowej Włoch zdobyła jej uznanie. Pyszne ciasto z sosem z dojrzałych pomidorów, rozpływająca się w ustach mozzarella i aromatyczne zioła idealnie odzwierciedlają kolory włoskiej flagi.Oryginalna włoska Margherita
- 300 g mąki Basia na pizzę włoską typ "00"
- ¾ szklanki ciepłej wody
- 10 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- płaska łyżeczka soli
- sos pomidorowy lub pomidory w puszcze
- ser mozzarella (w bloku)
W połowie ciepłej wody rozpuść drożdże. Do miski wsyp mąkę, sól, wlej rozpuszczone drożdże oraz oliwę. Mieszaj do utrzymania jednolitej konsystencji. Energicznie wyrabiaj ciasto, aż będzie odklejać się od dłoni. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 min. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Ciasto rozwałkuj na cienki placek lub wyłóż je do natłuszczonej blaszki o średnicy ok. 35 cm, dopasowując do jej kształtu. Następnie ciasto posmaruj sosem pomidorowym (w przypadku użycia pomidorów w puszcze, zmiksuj je, doprawiając odrobiną cukru i soli wg uznania). Całość posyp serem mozzarella startym na tarce. Piecz ok. 15-1120 min. Pizze możesz urozmaicić według własnych smaków.
Smacznego! Autorem przepisu jest restaurator Mauro Lucci - właściciel restauracji Don Lucci.
Spróbuj również:
Basia Mąka tortowa extra pszenna typ 405
Basia Mąka poznańska pszenna typ 500
Basia Mąka wrocławska pszenna typ 500
Basia Mąka Extra wypiek pszenna typ 550
Basia Mąka z pełnego przemiału pszenna typ 1850
Przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu.
w 100 g produktu | * % w 100 g | |
Wartość energetyczna | 1442 kJ / 340 kcal | 17% |
Tłuszcz | 0,9 g | 1% |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3 g | 2% |
Węglowodany | 70,6 g | 27% |
w tym cukry | 1,7 g | 2% |
Białko | 11,0 g | 22% |
Sól | 0 g | 0% |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal). |
Rozmiar opakowania: 1 kg
Waga brutto: 1000 g
Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 178 mm
Wymagana szerokość na półce - 100 mm
Wymagana głębokość na półce - 82 mm
Rodzaj opakowania: Torebka
Adres producenta | Adres zwrotny |
GoodMills Polska Sp. z o.o. ul. Serbska 4 61-696 Poznań |
GoodMills Polska Sp. z o.o. ul. Serbska 4 61-696 Poznań |
Języki na opakowaniu
Cechy: