Sprawdź dostępność transportu

Primo Gusto Mąka z pszenicy durum do pierogów i makaronu 500 g

KOD EAN: 5903240402571
Producent: Primo gusto
Waga brutto: 520 g
Opakowanie: Torebka
Kraj pochodzenia Włochy
Zapakowano w Włochy
Rozmiar opakowania 500 g
5,79 zł11,58 zł/kg

Informacje o produkcie

Opis

Semolina z pszenicy durum.

Prawdziwy Włoski makaron Al Dente
Najlepszy makaron produkowany jest z twardej odmiany pszenicy o nazwie durum. Uzyskuje się z niej semolinę, która następnie służy do wytwarzania makaronu. Podczas gotowania makaron z semoliny nie rozgotowuje się i zachowuje kształt. Ma naturalny, lekko bursztynowy odcień. Dzięki swojej strukturze nie wchłania zbyt dużej ilości sosu, a jednocześnie doskonale się z nim łączy. Ponadto makaron z semoliny charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co sprawia, że dłużej uwalnia energię i utrzymuje uczucie sytości.

Makaron jajeczny czy bezjajeczny?
Semolina dzięki swoim naturalnym właściwościom jest najlepszą mąką do wyrobu makaronu. Makaron wytworzony z semoliny nie wymaga użycia jaj, a ich zastosowanie zależy od przepisu i własnych preferencji.

Produkt pakowany w atmosferze ochronnej.

Przepis na włoskie wstążki

Składniki (jedna porcja):
- 100 g mąki do makaronu Primo Gusto
- odrobina ciepłej wody
- opcjonalnie łyżka oliwy Extra Virgin

Przygotowanie:
Na stolnicy utwórz kopczyk z mąki z dołkiem w środku i zalej odrobiną ciepłej wody (możesz dodać również oliwę Extra Virgin). Wyrabiaj ciasto aż stanie się twarde i gładkie. Następnie odstaw na około 30 minut przykryte ściereczką. Rozwałkuj lekko przesypane mąką ciasto do grubości około pół milimetra i zwiń w rulon. Następnie pokrój w odpowiedniej szerokości paski, aby uzyskać preferowaną formę makaronu. Tak przygotowany makaron gotuj w osolonej wodzie przez około 3 minuty. Możesz go również zasuszyć.
- Tagliatelle (8 mm szerokości) - klasycznie podawane z sosem bolognese z dodatkiem parmezanu, ale również idealne do wszelkich gęstych sosów z wołowiny, cielęciny, wieprzowiny.
- Fettuccine (6 mm szerokości) - komponowane głównie z lekkimi i średnimi sosami (pomidorowe, kremowe w zależności od upodobań). Najczęściej spotykane w towarzystwie sosu Alfredo.
- Pappardelle (2-3 cm szerokości) - doskonale łączy się z każdym rodzajem sosu, jednak najczęściej podawane jest z ciężkimi sosami na bazie dziczyzny lub owocami morza. Użycie jajka nadaje mu puszystości.

Znajdź nas na Facebook

Przechowywanie

Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

Składniki

  • semolina z pszenicy durum

Zdrowie i styl życia

Zalecenia dla alergików

  • Sezam - Może zawierać
  • Soja - Może zawierać
  • Pszenica - Zawiera

Wartości odżywcze

Wartość Odżywcza w 100 g
Wartość Energetyczna 1418 kJ / 339 kcal
Tłuszcz 0,5 g
w tym: Kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g
Węglowodany 77 g
w tym: Cukry 1,9 g
Białko 10,7 g
Sól 0,0 g

Opakowanie

Rozmiar opakowania: 500 g

Waga brutto: 520 g

Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 207 mm
Wymagana szerokość na półce - 97 mm
Wymagana głębokość na półce - 71 mm

Rodzaj opakowania: Torebka

Adres dystrybutora

Adres zwrotny

ATLANTA A.M. Sp. z o.o.,
Ul. Annopol 4A,
03-236 Warszawa,
Polska,
www.atlanta-am.pl
ATLANTA A.M. Sp. z o.o.,
Ul. Annopol 4A,
03-236 Warszawa,
Polska,
www.atlanta-am.pl

Rozszerzone dane

Języki na opakowaniu

  • polski

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies. Zamknij

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików „cookies” i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania Naszego serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. W przeglądarce internetowej można wyłączyć, zmienić ustawienia dotyczące „cookies”. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących „cookies” oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności i Polityce Cookies

OK, rozumiem