Producent: | Gellwe |
Waga brutto: | 392 g |
Opakowanie: | Pudełko |
Rozmiar opakowania | 340 g |
Mieszanka do domowego wypieku ciasta i przygotowania kremu.
Przygotuj:
Do ciasta:
- 4 jajka,
- 125 g masła lub margaryny,
- 250 ml wody (około 1 szklanka).
Do kremu:
- 500 ml mleka,
- 100 g miękkiego masła lub margaryny.
Forma do pieczenia: 25 cm x 36 cm
1. Przygotuj ciasto
Zagotuj wodę z tłuszczem, wsyp mieszankę do wypieku ciasta i energicznie mieszaj do momentu, gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Następnie ostudź, wbij jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez 5 min. Otrzymaną masę podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź przy pomocy łyżki cienką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formie 25 x 36 cm. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 210°C góra-dół (bez termoobiegu) i piecz ok. 25 min. Następnie obniż temperaturę do 150°C i piecz ok. 15 min. Drugą część ciasta upiecz tak samo.
2. Przygotuj krem
Z 500 ml mleka odlej szklankę i wymieszaj w niej zawartość opakowania. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozrobiony proszek i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Gotuj przez chwilę do momentu zgęstnienia. Całość pozostaw do wystudzenia, mieszaj od czasu do czasu. Zimny krem dodawaj stopniowo do roztartego, miękkiego masła lub margaryny cały czas miksując, aż do momentu otrzymania jednolitej masy.
3. Przełóż ciasto kremem i gotowe
Gdy ciasto wystygnie, rozsmaruj na jednej części wcześniej przygotowany krem i przykryj drugą częścią ciasta. Gotową Karpatkę możesz posypać cukrem pudrem.
Pomysł na: Ptysie
Przygotuj ciasto według powyższego przepisu używając 140 ml wody (ok. 2/3 szklanki), 100 g masła lub margaryny i 4 jajek. Ciasto nakładaj porcjami w równych odstępach na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia formę. Upieczone i wystudzone ciastka przekrój i napełnij kremem przygotowanym według przepisu podanego na opakowaniu. Ptysie możesz udekorować polewą czekoladową wg uznania.
Słodkiego dnia :)
Gellwe - naturalnie pyszne
Smacznego życzy polska marka Gellwe
Gellwe tradycja od 1985
Zapraszamy do Domowej Kawiarenki Gellwe, w której opracowujemy i testujemy wyjątkowe receptury, żebyś mógł w kilka chwil cieszyć się przyjemnością z ich smakowania. Idealne proporcje i dobre składniki są naszą najcenniejszą wartością. Od ponad 35 lat w produktach Gellwe odnajdziesz naszą pracę, doświadczenie i wielką pasję do tworzenia.
Więcej inspiracji znajdziesz na:
www.gellwe.pl
Zawartość opakowania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zalecenia dla alergików
Wartość odżywcza po przygotowaniu z margaryną i mlekiem o zawartości tłuszczu 2 %: w 100 g | Wartość odżywcza po przygotowaniu z margaryną i mlekiem o zawartości tłuszczu 2 %: w 1 porcji (ok. 34 g) | |
Wartość energetyczna | 1207 kJ / 289 kcal | 411 kJ / 98 kcal (5 %*) |
Tłuszcz | 17 g | 5,8 g (8 %*) |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,1 g | 1,4 g (7 %*) |
Węglowodany | 27 g | 9,2 g (4 %*) |
w tym cukry | 11 g | 3,7 g (4 %*) |
Białko | 5,8 g | 2,0 g (4 %*) |
Sól | 0,31 g | 0,11 g (2 %*) |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). | ||
Ciasto można podzielić na 30 porcji. | ||
1 porcja = ok. 34 g. |
Spis składników odżywczych na przodzie opakowania
Na porcję: W porcji po przygotowaniu (ok. 34 g):
W 100 g po przygotowaniu: 1207 kJ / 289 kcal
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Rozmiar opakowania: 340 g
Waga brutto: 392 g
Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 211 mm
Wymagana szerokość na półce - 144 mm
Wymagana głębokość na półce - 50 mm
Rodzaj opakowania: Pudełko
Adres producenta | Adres zwrotny |
FoodCare Sp. z o.o. ul. Spokojna 4 32-080 Zabierzów |
FoodCare Sp. z o.o. ul. Spokojna 4 32-080 Zabierzów |
Języki na opakowaniu
Cechy: