Sprawdź dostępność transportu

Dr. Oetker Zakwas chlebowy żytni 15 g

KOD EAN: 5900437083032
Producent: Dr. Oetker
Waga brutto: 16 g
Opakowanie: Saszetka
Rozmiar opakowania 15 g
1,29 zł86,00 zł/kg
**Najniższa cena od 30 dni: 1,59 zł

Informacje o produkcie

Opis

Zakwas żytni w proszku do wypieku pieczywa.

Przepis na chleb pszenno-żytni

Składniki:
- 350 g mąki jasnej (np. pszenna typ 750)
- 150 g mąki pełnoziarnistej żytniej (np. typ 2000)
- 1 łyżeczka cukru (5 g)
- 2 łyżeczki soli (10 g)
- 1 op. Drożdży suszonych 7 g Dr. Oetkera lub 25 g drożdży świeżych*
- 1 op. Zakwasu żytniego Dr. Oetkera
- 400 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 50-100 g ziaren np. dyni.

Sposób przygotowania:
1. Wsyp do miski mąki, cukier, sól, drożdże oraz zakwas i wymieszaj. Dodając porcjami ciepłą wodę i olej wyrabiaj ciasto ok. 5 min mikserem z końcówką z hakiem. Na koniec domieszaj ziarna (zostaw trochę do posypania wierzchu).
2. Ciasto przełóż do formy (10x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta zwilż wodą i posyp ziarnami.
3. Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości.
4. Formę z wyrośniętym ciastem wstaw do piekarnika (220°C) i piecz przez ok. 15 min. Potem obniż temp. Do 180°c i piecz jeszcze przez ok. 30 min.
5. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika oraz z foremki i wystudź.

*Przy drożdżach świeżych zrób rozczyn. 25 g drożdży rozkrusz, zalej 50 ml ciepłej wody, dodaj łyżeczkę cukru oraz mąki jasnej, wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min lub do podwojenia objętości. Następnie rozczyn dodaj do suchych składników (zmniejszając ilość cukru i wody z przepisu o ilości dodane do rozczynu) i postępuj zgodnie z przepisem od kroku 1.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Składniki

  • produkty przemiału ŻYTA
  • kultury starterowe

Zdrowie i styl życia

Zalecenia dla alergików

  • Mleko - Może zawierać
  • Żyto - Zawiera

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100 g produktu w proszku:
Energia 952 kJ / 230 kcal
Tłuszcz 3,1 g
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone 0,5 g
Węglowodany 14 g
w tym Cukry 1,2 g
Białko 16 g
Sól 0 g

Opakowanie

Rozmiar opakowania: 15 g

Waga brutto: 16 g

Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 118 mm
Wymagana szerokość na półce - 89 mm
Wymagana głębokość na półce - 8 mm

Rodzaj opakowania: Saszetka

Adres producenta

Adres zwrotny

Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk

Rozszerzone dane

Języki na opakowaniu

  • polski

Cechy:

  • naturalne składniki
  • do wypieku domowego pieczywa z różnych mąk
  • używaj z drożdżami świeżymi lub suszonymi instant
  • na 0,5 kg mąki

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies. Zamknij

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików „cookies” i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania Naszego serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. W przeglądarce internetowej można wyłączyć, zmienić ustawienia dotyczące „cookies”. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących „cookies” oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności i Polityce Cookies

OK, rozumiem