Producent: | Delecta |
Waga brutto: | 354 g |
Opakowanie: | Torebka |
Rozmiar opakowania | 340 g |
Ślimaczki drożdżowe. Mieszanka do domowego wypieku ciasta.
Nasz przepis
Przygotuj:
Do ciasta: 1 jajo, 150 ml ciepłego mleka, 50 g masła lub margaryny
Do nadzienia: 50 g masła lub margaryny, 50 g cukru, 5 g cynamonu
Sposób przygotowania:
Rozpuść i przestudź lekko masło. Wsyp zawartość torebki do głębokiej miski, dodaj jajo, masło i mleko.
Miksuj na najwyższych obrotach przez 3 min (mieszadła świderki). Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 60 minut (do podwojenia objętości).
Przygotuj nadzienie: masło, cukier i cynamon ucieraj łyżką do uzyskania jednolitej masy. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat/ stolnicę i rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach 35 x 45 cm, posmaruj nadzieniem całe ciasto.
Zwiń jak roladę (w rulon), pokrój ostrym nożem na 12 równych części, umieść w formie o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Wstaw ślimaczki do zimnego piekarnika. Nastaw piekarnik na 180°C (czas nagrzewania piekarnika będzie czasem wyrastania ślimaczków). Od momentu całkowitego nagrzania piekarnika do 180°C piecz ok. 23 min - do zarumienienia.
Ślimaczki drożdżowe inaczej...
Zamiast cynamonowego nadzienia możesz użyć:
4-5 łyżek ulubionej marmolady
Nadzienia serowego: 300 g sera białego mielonego, 30 g cukru waniliowego, 30 g cukru, 1 żółtko - wszystko wymieszaj razem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Nadzienia budyniowego z rodzynkami: budyń waniliowy lub śmietankowy 40 g, 30 g cukru, 350 ml mleka, 50 g rodzynek. Budyń ugotuj w 350 ml mleka z cukrem. Do gorącego budyniu dodaj rodzynki. Odstaw do ostygnięcia
4-5 łyżek kremu czekoladowo orzechowego
Życzymy udanych wypieków!
Pamiętaj... w pieczeniu najbardziej ceni się szczere intencje. Piecz śmiało dla innych... prosto z serca.
Więcej inspiracji szukaj na
Delektujemy.pl
Dobra strona wypieków
Najlepiej spożyć przed końcem / Numer partii - patrz spód torebki. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zalecenia dla alergików
Dodatki
Wartość odżywcza produktu po przygotowaniu Na 100 g | Wartość odżywcza produktu po przygotowaniu Na porcję 54 g | %RWS* na porcję 54 g | |
Wartość energetyczna | 1475 kJ | 802 kJ | 10 % |
Wartość energetyczna | 351 kcal | 191 kcal | 10 % |
Tłuszcz | 14 g | 7,8 g | 11 % |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 8,5 g | 4,6 g | 23 % |
Węglowodany | 48 g | 26 g | 10 % |
w tym cukry | 16 g | 9,0 g | 10 % |
Białko | 7,0 g | 3,8 g | 8 % |
Sól | 0,49 g | 0,26 g | 4 % |
*RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). | |||
Wartości odżywcze liczone ze składnikami podanymi w wersji podstawowej (z masłem 82 % tłuszczu, mlekiem 2 % tłuszczu i cynamonem). | |||
Z jednego opakowania uzyskasz ok. 650 g produktu po przygotowaniu (12 porcji). |
Rozmiar opakowania: 340 g
Waga brutto: 354 g
Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 220 mm
Wymagana szerokość na półce - 216 mm
Wymagana głębokość na półce - 93 mm
Rodzaj opakowania: Torebka
Adres producenta | Adres zwrotny |
FoodWell Sp. z o.o. ul. Fabryczna 5, 00-446 Warszawa www.foodwell.pl |
FoodWell Sp. z o.o. ul. Fabryczna 5, 00-446 Warszawa www.foodwell.pl |
Języki na opakowaniu
Cechy: