Producent: | Dr. Oetker |
Waga brutto: | 80 g |
Opakowanie: | Torebka |
Rozmiar opakowania | 77 g |
Galaretka w proszku, smak malinowy.
Przepis na:
Torcik z malinami
Składniki:
Spód:
- 150 g herbatników
- 100 g masła (rozpuszczonego)
- 1 łyżka Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
Galaretka:
- 500 ml wody
- 1 opak. Galaretki Dr. Oetkera smak malinowy
Masa:
- 2 jajka
- 100 g cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 1 opak. Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
- 250 ml śmietanki 36 % tł. (schłodzonej)
- 750 g malin
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki pokrusz w malakserze, dodaj łyżkę kakao, wymieszaj. Masło rozpuść i wymieszaj dokładnie z pokruszonymi herbatnikami. Ciasteczkową masę przełóż na dno tortownicy i wyrównaj. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy torciku.
- Galaretkę rozpuść w 500 ml wrzącej wody i odstaw do wystudzenia.
- Jajka z cukrem pudrem ubijaj na parze przez co najmniej 10 minut na puszystą masę. W osobnej misce zmiksuj serek mascarpone, dodając do niego stopniowo masę jajeczną, do otrzymania gładkiej, jednolitej konsystencji. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 minut. W tym czasie śmietankę ubij na sztywno. Namoczoną żelatynę odsącz z wody, podgrzej do rozpuszczenia w rondelku (nie gotuj!) i energicznie wymieszaj z masą jajeczno-serową. Ubitą śmietankę delikatnie wmieszaj w uprzednio przygotowaną masę.
- Na przygotowany wcześniej spód wylej 1/3 masy, poukładaj na dno część malin, wlej kolejną 1/3 część masy i ponownie poukładaj maliny. Całość zalej pozostałą częścią masy. Na wierzchu ułóż ciasno maliny i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- Tężejącą galaretką polej maliny i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia na ok. 1 godzinę.
Więcej przepisów na oetker.pl
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
1. Zagotuj wodę i odmierz 500 ml.
2. Zawartość torebki wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia (nie gotuj).
3. Galaretkę wlej do salaterek i po wystudzeniu wstaw do lodówki do stężenia. Możesz też zalać owoce wystudzoną galaretką.
W czasie upałów oraz by uzyskać kostki użyj mniej wody. Pamiętaj, że świeże owoce kiwi i ananasa uniemożliwiają tężenie galaretki.
Zalecenia dla alergików
Wartość odżywcza po przyrządzeniu 100 g | Wartość odżywcza po przyrządzeniu 1 porcja = 144 g | (%*) | |
Energia | 220 kJ | 318 kJ | 4 % |
Energia | 52 kcal | 75 kcal | 4 % |
Tłuszcz w tym | 0 g | 0 g | 0 % |
Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 0 g | 0 g | 0 % |
Węglowodany | 11 g | 16 g | 6 % |
w tym Cukry | 11 g | 16 g | 18 % |
Białko | 1,6 g | 2,3 g | 5 % |
Sól | 0,01 g | 0,01 g | <1 % |
4 porcje po 144 g | |||
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Spis składników odżywczych na przodzie opakowania
Na porcję: 1 porcja (144 g) po przyrządzeniu
Energia w 100 g 220 kJ / 52 kcal
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Rozmiar opakowania: 77 g
Waga brutto: 80 g
Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 166 mm
Wymagana szerokość na półce - 113 mm
Wymagana głębokość na półce - 11 mm
Rodzaj opakowania: Torebka
Adres producenta | Adres zwrotny |
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15, 80-339 Gdańsk |
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15, 80-339 Gdańsk Serwis Konsumenta tel.: 585 111 001 opłata zgodna z cennikiem operatora serwis@oetker.pl www.oetker.pl |
Języki na opakowaniu