Producent: | Dr. Oetker |
Waga brutto: | 396 g |
Opakowanie: | Pudełko |
Rozmiar opakowania | 357 g |
Mieszanka w proszku do wypieku babki drożdżowej.
Babka drożdżowa w proszku
Dodaj:
- 50 g masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- 100 ml ciepłego mleka (ok. 10 łyżek)
Do kruszonki:
- 25-30 g zimnego masła
Sposób przygotowania:
1. Kruszonka
Z mieszanki do ciasta odsyp 2 pełne łyżki stołowe (ok. 60-65 g) do oddzielnego naczynia. Zagnieć z 25-30 g masła i wstaw do lodówki do schłodzenia.
2. Ciasto
Rozpuść 50 g masła i odstaw do przestudzenia. Pozostałą mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj drożdże 7 g, 1 jajko, 1 żółtko, 100 ml ciepłego mleka. Całość miksuj na najwyższych obrotach (mieszadła świderki) do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodawaj powoli przestudzone masło i miksuj jeszcze przez ok. 5 minut.
3. Wyrastanie
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Pod koniec wyrastania nastaw piekarnik na 175°C bez termoobiegu. Foremkę (10 cm x 25 cm) wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.
4. Pieczenie
Wyrośnięte ciasto przełóż do formy (wierzch ciasta możesz posmarować pozostałym białkiem). Posyp kruszonką. Wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.
Temperatura: 175°C
Czas pieczenia: ok. 25-30 min (do zarumienienia i suchego patyczka
Upieczoną babkę wyjmij z formy po ok. 10 min.
Drożdżówka z owocami
ø ok. 24 cm
Do kruszonki:
ok. 25-30 g zimnego masła
Dodaj:
- 50 g masła,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 100 ml ciepłego mleka
Dodatkowo:
200-250 g owoców świeżych lub mrożonych, np. truskawek, śliwek (bez rozmrażania)
Sposób przygotowania:
Z mieszanki do ciasta odsyp 2 pełne łyżki stołowe (ok. 60-65 g) do kruszonki. Zagnieć z 25-30 g masła i wstaw do lodówki. Rozpuść 50 g masła i odstaw do przestudzenia. Pozostałą mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj drożdże 7 g, 1 jajko, 1 żółtko, 100 ml ciepłego mleka. Całość miksuj na najwyższych obrotach (mieszadła świderki) do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj przestudzone masło i miksuj jeszcze przez ok. 5 minut. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik (175°C) bez termoobiegu. Tortownicę (Ø 24 cm) wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy. Wyłóż owoce, posyp kruszonką. Wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 25-30 minut do zarumienienia i suchego patyczka.
Smacznego!
Babka z lukrem
ø ok. 22 cm
Dodaj:
- 50 g masła,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 125 ml ciepłego mleka,
- 50 g drobnych rodzynek
Do lukru:
ok. 150 g cukru pudru,
sok z 12 cytryny, 20 ml wrzątku (ok. 2 łyżki)
Sposób przygotowania:
Rozpuść 50 g masła i odstaw do przestudzenia. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj drożdże 7 g, 1 jajko, 1 żółtko, 125 ml ciepłego mleka. Całość miksuj na najwyższych obrotach (mieszadła świderki) do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj przestudzone masło i miksuj jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec miksowania dodaj rodzynki. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik (175°C) bez termoobiegu. Formę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy. Wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 25-30 min do zarumienienia i suchego patyczka. 5 min po upieczeniu wyjmij z formy na kratkę do studzenia.
Lukier:
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i gorącą wodą, polukruj jeszcze ciepłą babkę.
Smacznego!
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Zawartość opakowania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zalecenia dla alergików
Dodatki
Wartość odżywcza 100 g | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (mleko 2% tł.) 1 porcja = 38 g | (%*) | |
Energia | 1406 kJ | 534 kJ | 6% |
Energia | 335 kcal | 127 kcal | 6% |
Tłuszcz | 13 g | 4,9 g | 7% |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 7,7 g | 2,9 g | 15% |
Węglowodany | 47 g | 18 g | 7% |
w tym Cukry | 17 g | 6,3 g | 7% |
Białko | 7,0 g | 2,7 g | 5% |
Sól | 0,23 g | 0,09 g | 2% |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Spis składników odżywczych na przodzie opakowania
Na porcję: 1 porcja (38 g) zawiera:
Energia w 100 g 1406 kJ / 335 kcal
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Rozmiar opakowania: 357 g
Waga brutto: 396 g
Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 212 mm
Wymagana szerokość na półce - 139 mm
Wymagana głębokość na półce - 49 mm
Rodzaj opakowania: Pudełko
Adres producenta | Adres zwrotny |
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk Serwis Konsumenta tel.: 585 111 001 opłata zgodna z cennikiem operatora serwis@oetker.pl www.oetker.pl |
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk Serwis Konsumenta tel.: 585 111 001 opłata zgodna z cennikiem operatora serwis@oetker.pl www.oetker.pl |
Języki na opakowaniu
Cechy: