Sprawdź dostępność transportu

Dr. Oetker Babka drożdżowa 357 g

KOD EAN: 5900437084503
Producent: Dr. Oetker
Waga brutto: 396 g
Opakowanie: Pudełko
Rozmiar opakowania 357 g
5,75 zł16,11 zł/kg

Informacje o produkcie

Opis

Mieszanka w proszku do wypieku babki drożdżowej.

Babka drożdżowa w proszku

Dodaj:
- 50 g masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- 100 ml ciepłego mleka (ok. 10 łyżek)
Do kruszonki:
- 25-30 g zimnego masła

Sposób przygotowania:

1. Kruszonka
Z mieszanki do ciasta odsyp 2 pełne łyżki stołowe (ok. 60-65 g) do oddzielnego naczynia. Zagnieć z 25-30 g masła i wstaw do lodówki do schłodzenia.

2. Ciasto
Rozpuść 50 g masła i odstaw do przestudzenia. Pozostałą mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj drożdże 7 g, 1 jajko, 1 żółtko, 100 ml ciepłego mleka. Całość miksuj na najwyższych obrotach (mieszadła świderki) do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodawaj powoli przestudzone masło i miksuj jeszcze przez ok. 5 minut.

3. Wyrastanie
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Pod koniec wyrastania nastaw piekarnik na 175°C bez termoobiegu. Foremkę (10 cm x 25 cm) wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.

4. Pieczenie
Wyrośnięte ciasto przełóż do formy (wierzch ciasta możesz posmarować pozostałym białkiem). Posyp kruszonką. Wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.

Temperatura: 175°C
Czas pieczenia: ok. 25-30 min (do zarumienienia i suchego patyczka
Upieczoną babkę wyjmij z formy po ok. 10 min.

Drożdżówka z owocami
ø ok. 24 cm

Do kruszonki:
ok. 25-30 g zimnego masła
Dodaj:
- 50 g masła,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 100 ml ciepłego mleka
Dodatkowo:
200-250 g owoców świeżych lub mrożonych, np. truskawek, śliwek (bez rozmrażania)

Sposób przygotowania:
Z mieszanki do ciasta odsyp 2 pełne łyżki stołowe (ok. 60-65 g) do kruszonki. Zagnieć z 25-30 g masła i wstaw do lodówki. Rozpuść 50 g masła i odstaw do przestudzenia. Pozostałą mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj drożdże 7 g, 1 jajko, 1 żółtko, 100 ml ciepłego mleka. Całość miksuj na najwyższych obrotach (mieszadła świderki) do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj przestudzone masło i miksuj jeszcze przez ok. 5 minut. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik (175°C) bez termoobiegu. Tortownicę (Ø 24 cm) wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy. Wyłóż owoce, posyp kruszonką. Wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 25-30 minut do zarumienienia i suchego patyczka.

Smacznego!

Babka z lukrem
ø ok. 22 cm

Dodaj:
- 50 g masła,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 125 ml ciepłego mleka,
- 50 g drobnych rodzynek
Do lukru:
ok. 150 g cukru pudru,
sok z 12 cytryny, 20 ml wrzątku (ok. 2 łyżki)

Sposób przygotowania:
Rozpuść 50 g masła i odstaw do przestudzenia. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj drożdże 7 g, 1 jajko, 1 żółtko, 125 ml ciepłego mleka. Całość miksuj na najwyższych obrotach (mieszadła świderki) do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj przestudzone masło i miksuj jeszcze przez ok. 5 minut. Pod koniec miksowania dodaj rodzynki. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik (175°C) bez termoobiegu. Formę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy. Wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 25-30 min do zarumienienia i suchego patyczka. 5 min po upieczeniu wyjmij z formy na kratkę do studzenia.

Lukier:
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i gorącą wodą, polukruj jeszcze ciepłą babkę.

Smacznego!

Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce

Zawartość opakowania

  • Opakowanie zawiera:
  • 350 g mieszanki do wypieku Babki drożdżowej
  • 7 g drożdży suszonych instant

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Składniki

  • mąka PSZENNA
  • cukier
  • 1,9% drożdże suszone instant (drożdże suszone (Saccharomyces cerevisiae)
  • emulgator (monostearynian sorbitolu))
  • sól
  • aromat

Zdrowie i styl życia

Zalecenia dla alergików

  • Mleko - Może zawierać
  • Pszenica - Zawiera

Dodatki

  • Barwniki - Nie zawiera

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza 100 g Wartość odżywcza po przyrządzeniu (mleko 2% tł.) 1 porcja = 38 g (%*)
Energia 1406 kJ 534 kJ 6%
Energia 335 kcal 127 kcal 6%
Tłuszcz 13 g 4,9 g 7%
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone 7,7 g 2,9 g 15%
Węglowodany 47 g 18 g 7%
w tym Cukry 17 g 6,3 g 7%
Białko 7,0 g 2,7 g 5%
Sól 0,23 g 0,09 g 2%
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

Spis składników odżywczych na przodzie opakowania

Na porcję: 1 porcja (38 g) zawiera:

Energia w 100 g 1406 kJ / 335 kcal

Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal

Opakowanie

Rozmiar opakowania: 357 g

Waga brutto: 396 g

Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 212 mm
Wymagana szerokość na półce - 139 mm
Wymagana głębokość na półce - 49 mm

Rodzaj opakowania: Pudełko

Adres producenta

Adres zwrotny

Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk

Serwis Konsumenta
tel.: 585 111 001
opłata zgodna z cennikiem operatora
serwis@oetker.pl
www.oetker.pl
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk

Serwis Konsumenta
tel.: 585 111 001
opłata zgodna z cennikiem operatora
serwis@oetker.pl
www.oetker.pl

Rozszerzone dane

Języki na opakowaniu

  • polski

Cechy:

  • bez barwników, bez oleju palmowego, bez syropu glukozowego
  • bez przygotowywania rozczynu
  • z drożdżami
  • w proszku

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies. Zamknij

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików „cookies” i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania Naszego serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. W przeglądarce internetowej można wyłączyć, zmienić ustawienia dotyczące „cookies”. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących „cookies” oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności i Polityce Cookies

OK, rozumiem