Sprawdź dostępność transportu

Dr. Oetker Ciasto murzynek 350 g

KOD EAN: 5900437085760
Producent: Dr. Oetker
Waga brutto: 358 g
Opakowanie: Torebka
Rozmiar opakowania 350 g
6,76 zł19,31 zł/kg

Informacje o produkcie

Opis

Ciasto Murzynek w proszku

"Babka jogurtowa", "Babka o smaku cytrynowym", "Piernik" i "Murzynek" - wyróżniają się szczególnie prostym i szybkim sposobem przygotowania. Sięgnij po nie, jeśli nie masz zbyt dużo czasu, a chciałabyś w godzinę sprawić niespodziankę Twoim bliskim. Trzeba dodać jajka, mleko oraz tłuszcz i pyszne ciasto gotowe! Dzięki łatwemu przygotowaniu pyszne ciasto może pojawić się w Twoim domu każdego dnia. Ciasta te są szczególnie lubiane przez dzieci.

Warto wiedzieć...
Ciasta w proszku nie wymagają dodawania konserwantów, ponieważ powstały ze składników, które poddane zostały procesowi suszenia. Suszenie jest naturalną metodą utrwalania żywności.

1 porcja (44 g) zawiera: energia 594 kJ 142 kcal 7%*
Energia w 100 g 1350 kJ / 322 kcal

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

Ciasto Murzynek
Dodaj:
- 3 jaja
- 100 g masła (lub margaryny)
- 80 ml mleka (ok. 8 łyżek)

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Piekarnik nastaw na temp. 180°C (bez termoobiegu). Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, miękki tłuszcz i mleko. Całość miksuj najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiego ciasta.
2. Nakładanie do formy
Foremkę (dł. ok. 25 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do foremki.
3. Pieczenie
Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.
Temperatura: 180°C
Czas pieczenia: ok. 55-60 min (do suchego patyczka)
Uwaga: Po ok. 20 min pieczenia natnij ciasto ostrym nożem wzdłuż na głębokość ok. 1 cm.
Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min.
Po ostygnięciu udekoruj polewą Dr. Oetkera lub cukrem pudrem.

Murzynek z ajerkoniakiem
Forma do pieczenia 25 cm
Ciasto
Ciasto przygotuj wg p. 1 sposobu przygotowania, dodając tylko 50 ml mleka. Pod koniec miksowania dodaj 50 ml ajerkoniaku i miksuj całość jeszcze 2 min. Ciasto nałóż do formy i piecz jak w przepisie podstawowym. Upieczoną babkę pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wyjmij ją z formy i udekoruj polewą.
Polewa
40 g białej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Rozsmaruj ją na płaskim talerzu i odstaw do zastygnięcia. Następnie nożem zeskrob duże wiórki. 50 g białej czekolady, 50 g gorzkiej czekolady i 50 ml śmietanki 30% tł. rozpuść w kąpieli wodnej i pomieszaj. Ciasto udekoruj polewą i pozostaw do przestudzenia. Następnie posyp wiórkami z białej czekolady.

Muffinki
12 sztuk
Formę do muffinek posmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż papilotkami. Ciasto przygotuj wg p. 1 sposobu przygotowania i rozłóż równomiernie formie lub papilotkach. Piecz na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika w temp. 180°C przez ok. 23-25 min (do suchego patyczka).

Smacznego!

Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Składniki

  • mąka PSZENNA
  • cukier
  • proszek do pieczenia (mąka PSZENNA, substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu))
  • 5,7% kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
  • aromat
  • sól

Zdrowie i styl życia

Zalecenia dla alergików

  • Mleko - Może zawierać
  • Pszenica - Zawiera

Dodatki

  • Barwniki - Nie zawiera

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza po przyrządzeniu (margaryna, mleko 2% tł.) 100 g 1 porcja = 44 g (%*)
Energia 1350 kJ 594 kJ 7%
Energia 322 kcal 142 kcal 7%
Tłuszcz 15 g 6,6 g 9%
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone 4,2 g 1,9 g 10%
Węglowodany 39 g 17 g 7%
w tym Cukry 20 g 8,7 g 10%
Białko 6,8 g 3 g 6%
Sól 0,94 g 0,41 g 7%
Ciasto można podzielić na 16 porcji, 1 porcja = ok. 44 g
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

Spis składników odżywczych na przodzie opakowania

Na porcję: 1 porcja (44 g) zawiera:

Energia w 100 g 1350 kJ / 322 kcal

Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

Opakowanie

Rozmiar opakowania: 350 g

Waga brutto: 358 g

Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 195 mm
Wymagana szerokość na półce - 146 mm
Wymagana głębokość na półce - 45 mm

Rodzaj opakowania: Torebka

Adres producenta

Adres zwrotny

Dr. Oetker Polska Sp. z. o. o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Dr. Oetker Polska Sp. z. o. o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk

Serwis Konsumenta
tel.: 585 111 001
opłata zgodna z cennikiem operatora
serwis@oetker.pl
www.oetker.pl

Rozszerzone dane

Języki na opakowaniu

  • polski

Cechy:

  • bez barwników, bez oleju palmowego, bez syropu glukozowego

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies. Zamknij

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików „cookies” i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania Naszego serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. W przeglądarce internetowej można wyłączyć, zmienić ustawienia dotyczące „cookies”. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących „cookies” oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności i Polityce Cookies

OK, rozumiem