Producent: | Dr. Oetker |
Waga brutto: | 410 g |
Opakowanie: | Zgrzewane |
Rozmiar opakowania | 396 g |
Babka jogurtowa w proszku
"Babka jogurtowa", "Babka o smaku cytrynowym", "Piernik" i "Murzynek" - wyróżniają się szczególnie prostym i szybkim sposobem przygotowania. Sięgnij po nie, jeśli nie masz zbyt dużo czasu, a chciałabyś w godzinę sprawić niespodziankę Twoim bliskim. Trzeba dodać jajka, mleko oraz tłuszcz i pyszne ciasto gotowe! Dzięki łatwemu przygotowaniu pyszne ciasto może pojawić się w Twoim domu każdego dnia. Ciasta te są szczególnie lubiane przez dzieci.1 porcja (44 g) zawiera: energia 623 kJ 148 kcal 7%*
Energia w 100 g 1417 kJ / 337 kcal
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Dodaj:
2 jaja
100 g margaryny
25 ml mleka (ok. 2,5 łyżki)
75 g jogurtu naturalnego lub mleka
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Piekarnik nastaw na temp. 180°C bez termoobiegu. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, miękką margarynę, mleko oraz jogurt (zamiast mleka i jogurtu można dodać samo mleko w ilości ok. 100 ml). Całość miksować najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiego ciasta.
2. Nakładanie do formy
Foremkę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do foremki.
3. Pieczenie
Ciasto wstaw na środkowy poziom podgrzanego piekarnika.
Temperatura: 180°C
Czas pieczenia: ok. 60 min
Uwaga: Po ok. 25 min pieczenia natnij ciasto ostrym nożem wzdłuż na głębokość ok. 1 cm.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
4. Dekorowanie
Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. Po ostygnięciu udekoruj cukrem pudrem.
Babka z owocami
Ciasto przygotuj wg p. 1 i 2 sposobu przygotowania. Następnie na wierzchu ułóż 100 g owoców (np. maliny, jagody, drobno pokrojone truskawki) i piecz jak w przepisie podstawowym.
Smacznego!
Inspiracji i przepisów szukaj na www.oetker.pl
Warto wiedzieć...
Ciasta w proszku nie wymagają dodawania konserwantów, ponieważ powstały ze składników, które poddane zostały procesowi suszenia. Suszenie jest naturalną metodą utrwalenia żywności.
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zalecenia dla alergików
Dodatki
Wartość odżywcza po przyrządzeniu (mleko 2% tł.) 100g | 1 porcja = 44 g | (%*) | |
Energia | 1417 kJ | 623 kJ | 7% |
Energia | 337 kcal | 148 kcal | |
Tłuszcz | 14,0 g | 6,2 g | 9% |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 3,9 g | 1,7 g | 9% |
Węglowodany | 47,2 g | 20,8 g | 8% |
w tym Cukry | 25,4 g | 11,2 g | 12% |
Białko | 5,3 g | 2,3 g | 5% |
Sól | 0,81 g | 0,36 g | 6% |
Ciasto można podzielić na 16 porcji, 1 porcja = ok. 44 g | |||
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Spis składników odżywczych na przodzie opakowania
Na porcję: 1 porcja (44 g) zawiera:
Energia w 100 g 1417 kJ / 337 kcal
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej 8400 kJ/2000 kcal
Rozmiar opakowania: 396 g
Waga brutto: 410 g
Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 203 mm
Wymagana szerokość na półce - 148 mm
Wymagana głębokość na półce - 42 mm
Rodzaj opakowania: Zgrzewane
Adres producenta | Adres zwrotny |
Dr. Oetker Polska Spółka z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk |
Dr. Oetker Polska Spółka z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk Serwis Konsumenta tel.: 801 100 700 koszt 1 impulsu pol. lokalnego serwis@oetker.pl www.oetker.pl |
Języki na opakowaniu