Producent: | Delecta |
Opakowanie: | Torebka |
Rozmiar opakowania | 340 g |
Słodkie bułeczki. Mieszanka do domowego wypieku ciasta.
Nasz przepis na słodkie bułeczki
Przygotuj:
Do ciasta: 1 jajo, 150 ml mleka, 50 g masła lub margaryny
Do glazury: 15 g masła lub margaryny, 10 g miodu
Sposób przygotowania:
Rozpuść i przestudź lekko masło. Wsyp zawartość torebki do głębokiej miski, dodaj jajo, masło i mleko. Miksuj na najwyższych obrotach przez 3 min (mieszadła świderki). Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 60 minut (do podwojenia objętości).
Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat/ stolnicę. Przygotuj wałek z ciasta i podziel go na 12 równych części. Uformuj okrągłe bułeczki i ułóż je w formie o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki ułóż w niedużych odstępach od siebie (podczas pieczenia połączą się).
Wstaw bułeczki do zimnego piekarnika. Nastaw piekarnik na 180 °C (czas nagrzewania piekarnika będzie czasem wyrastania bułeczek). Od momentu całkowitego nagrzania piekarnika do 180 °C piecz ok. 23 min - do zarumienienia.
Składniki na glazurę umieść w rondelku, rozpuść, wymieszaj, zdejmij z palnika, lekko przestudź.
Wyjmij bułeczki z piekarnika, jeszcze gorące posmaruj glazurą maślano-miodową.
Słodkie bułeczki inaczej...
Bułeczki doskonale smakują
Z powidłami śliwkowymi: z każdej z 12 części uformuj kulkę, spłaszcz ją. Na środku połóż łyżeczkę powideł i zawiń boki ciasta tworząc bułeczkę.
Z kruszonką: 4 łyżki mąki pszennej (60 g), 3 łyżki cukru (45 g) i 35 g masła. Zagnieć mąkę i cukier z miękkim masłem, rozkrusz. Posyp bułeczki kruszonką.
Z rodzynkami: 100 g rodzynek namocz w gorącej wodzie. Odsącz na sitku, przesyp 1 łyżką mąki pszennej, dodaj do wyrośniętego ciasta i chwilę zagnieć.
Z czekoladą: 100 g kropli czekoladowych (dropsy) lub posiekanej czekolady (mlecznej lub gorzkiej). Do wyrośniętego ciasta dodaj krople czekoladowe lub posiekaną czekoladę i chwilę zagnieć.
Życzymy udanych wypieków!
Pamiętaj... w pieczeniu najbardziej ceni się szczere intencje. Piecz śmiało dla innych... prosto z serca.
Więcej inspiracji szukaj na
Delektujemy.pl
Dobra strona wypieków
Najlepiej spożyć przed końcem / Numer partii - patrz spód torebki. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zalecenia dla alergików
Dodatki
Wartość odżywcza produktu po przygotowaniu Na 100 g | Wartość odżywcza produktu po przygotowaniu Na porcję 48 g | %RWS* na porcję 48 g | |
Wartość energetyczna | 1337 kJ | 642 kJ | 8 % |
Wartość energetyczna | 318 kcal | 153 kcal | 8 % |
Tłuszcz | 11 g | 5,4 g | 8 % |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 6,5 g | 3,1 g | 15 % |
Węglowodany | 46 g | 22 g | 9 % |
w tym cukry | 10 g | 4,8 g | 5 % |
Białko | 7,1 g | 3,4 g | 7 % |
Sól | 0,44 g | 0,21 g | 4 % |
*RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). | |||
Wartości odżywcze liczone ze składnikami podanymi w wersji podstawowej (z masłem 82 % tłuszczu, mlekiem 2 % tłuszczu i miodem). | |||
Z jednego opakowania uzyskasz ok. 570 g produktu po przygotowaniu (12 porcji). |
Rozmiar opakowania: 340 g
Rodzaj opakowania: Torebka
Adres producenta | Adres zwrotny |
FoodWell Sp. z o.o. ul. Fabryczna 5, 00-446 Warszawa www.foodwell.pl |
FoodWell Sp. z o.o. ul. Fabryczna 5, 00-446 Warszawa www.foodwell.pl |
Języki na opakowaniu
Cechy: