Producent: | Delecta |
Waga brutto: | 422 g |
Opakowanie: | Torebka |
Rozmiar opakowania | 400 g |
Kruche. Mieszanka do domowego wypieku ciasta.
Nasz przepis na szarlotkę na kruchym cieście
Przygotuj:
Do ciasta: 1 jajo, 100 g zimnej margaryny lub masła
Do nadzienia: 1 kg jabłek, 1 łyżkę cukru
Do posypania: 1-2 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Obierz jabłka, pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka, dodaj cukier (do słodkich jabłek proponujemy dodać 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego; można dodać również 1/2 łyżeczki cynamonu). Upraż na małym ogniu przez 10-15 min. Ostudź.
Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 24 cm wysmaruj tłuszczem.
Do głębokiej miski wsyp zawartość torebki, dodaj jajo, pokrojoną margarynę (masło). Miksuj na najwyższych obrotach przez 1-2 min, następnie energicznie zagnieć do połączenia się składników.
Nagrzej piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu.
Rozwałkuj 3/4 ciasta, podsypując mąką, na placek o średnicy ok. 2 cm większej niż średnica tortownicy. Przełóż ciasto do tortownicy lekko zawijając na boki. Pozostałą część ciasta włóż do lodówki na ok. 30 min.
Wstaw spód ciasta do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 min do zarumienienia. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na ok. 10 min.
Na spód ciasta wyłóż przygotowane jabłka. Wyjmij ciasto z lodówki i cienko rozwałkuj, podsypując mąką. Przykryj jabłka ciastem. Wierzch posmaruj mlekiem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C przez 40-45 min (do uzyskania złocistego koloru).
Nasze ciasto jest idealne pod makowce, serniki i ciasta z owocami. Doskonale sprawdza się przy wypieku drobnych ciast i ciasteczek. Jest zawsze kruche i chrupiące.
Sernik krople rosy
- Przygotuj ciasto dodając 2 żółtka, 1 łyżkę wody, 100 g zimnej margaryny, zmiksuj. Wyłóż na blat podsypany 1 łyżką mąki i zagnieć. Formę o wymiarach ok. 25 x 35 cm wysmaruj tłuszczem. Wylep ciastem dno i boki formy.
- Do masy sernikowej zmiel 750 g twarogu półtłustego. W głębokiej dużej misce umieść twaróg, dodaj 1 szklankę cukru, 3 żółtka, 2 budynie o smaku śmietankowym na 3/4 l mleka, 1/2 szklanki oleju. Całość zmiksuj na średnich obrotach do gładkiej masy. Stopniowo dodawaj 2 szklanki letniego mleka i sok z 1 cytryny miksując na średnich obrotach (masa jest bardzo rzadka). Ubij pianę z trzech białek ze szczyptą soli, dodaj do masy, delikatnie wymieszaj. Wylej masę sernikową na kruchy spód. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 45 min do zarumienienia.
- Pod koniec pieczenia ubij pianę z dwóch białek z dodatkiem 1/2 szklanki cukru, wyłóż na podpieczoną masę serową i piecz w temp 180°C przez kolejne 15 min (do uzyskania złocistego koloru piany).
Życzymy udanych wypieków!
Pamiętaj... w pieczeniu najbardziej ceni się szczere intencje. Piecz śmiało dla innych... ot tak... prosto z serca.
Więcej inspiracji szukaj na
Delektujemy.pl
Dobra strona wypieków
Nie zawiera oleju palmowego
Najlepiej spożyć przed końcem / Numer partii - patrz spód torebki. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zalecenia dla alergików
Dodatki
Wartość odżywcza produktu po przygotowaniu Na 100 g | Wartość odżywcza produktu po przygotowaniu Na porcję 31 g | %RWS* na porcję 31 g | |
Wartość energetyczna | 1871 kJ | 585 kJ | 7 % |
Wartość energetyczna | 445 kcal | 139 kcal | 7 % |
Tłuszcz | 18 g | 5,5 g | 8 % |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 5,3 g | 1,6 g | 8 % |
Węglowodany | 64 g | 20 g | 8 % |
w tym cukry | 25 g | 7,9 g | 9 % |
Białko | 6,8 g | 2,1 g | 4 % |
Sól | 0,62 g | 0,19 g | 3 % |
*RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal) | |||
Wartości odżywcze liczone dla samego ciasta kruchego (z margaryną 80 % tł.). | |||
ok. 500 g produktu po przygotowaniu (16 porcji) |
Rozmiar opakowania: 400 g
Waga brutto: 422 g
Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 209 mm
Wymagana szerokość na półce - 99 mm
Wymagana głębokość na półce - 69 mm
Rodzaj opakowania: Torebka
Adres producenta | Adres zwrotny |
FoodWell Sp. z o.o. ul. Fabryczna 5 00-446 Warszawa www.foodwell.pl |
FoodWell Sp. z o.o. ul. Fabryczna 5 00-446 Warszawa www.foodwell.pl |
Języki na opakowaniu
Cechy: