Producent: | Britta |
Waga brutto: | 436 g |
Opakowanie: | Pudełko |
Rozmiar opakowania | 100 g |
Liczba jednostek: | 4 |
Ryż basmati w torebkach.
Trzymacie Państwo w rękach Ryż Basmati marki Britta uznawany za najszlachetniejszy na świecie. Uprawiany u podnóży Himalajów, dzięki żyzności tamtejszych gleb oraz specyficznemu mikroklimatowi nabiera niepowtarzalnego, subtelnego aromatu. W dosłownym tłumaczeniu „basmati“ oznacza „pachnący ryż“. Ma długie, smukłe, śnieżnobiałe ziarna, które podczas gotowania jeszcze bardziej się wydłużają. Ryż Basmati jest niezwykle sypki. Doskonale pasuje do dań z ryb, drobiu i mięsa. Jest niezastąpionym i niezwykle cenionym przez miłośników kuchni indyjskiej dodatkiem kulinarnym.Złociste krewetki królewskie w sosie imbirowym
Danie dla 2 osób.
Składniki:
1 torebka Ryżu Basmati marki Britta, 250 g krewetek królewskich, 2 łyżki imbiru marynowanego, 2 łyżki soku z imbiru, 100 ml oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku, sos tabasco, 2 łyżki octu winnego, 1 limonka, gałązki kolendry, sól, pieprz do smaku.
Sposób przyrządzania:
Ryż Basmati marki Britta ugotuj w osolonej wodzie. Krewetki usmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie z oliwek przez około 1 minutę z każdej strony. Sos: do naczynia wlej 100 ml oliwy z oliwek i ocet winny. Dodaj dwa całe ząbki czosnku, 2 łyżki imbiru marynowanego, 2 łyżki soku z limonki, 3 krople tabasco. Wszystkie składniki zmiksuj, a gotowy sos przetrzyj przez sitko. Ryż marki Britta ułóż na środku talerza, obłóż krewetkami, udekoruj pokrojoną limonką i kolendrą. Sos podawaj w kokilce.
Jakość Britta
Britta - wysmakowana w każdym ziarenku
Britta Ryż biały - Wyróżnia się śnieżnobiałym kolorem i delikatnym aromatem. Doskonały do dań kuchni tradycyjnej, sałatek i przystawek.
Britta Ryż brązowy - Zwany naturalnym o wyjątkowych wartościach odżywczych. Doskonały do dań mięsnych, z sosami oraz typu casserole.
Britta Ryż jaśminowy - Śnieżnobiały ryż o smukłych ziarnach. Doskonały do potraw kuchni klasycznej i azjatyckiej.
Britta Ryż Parboiled - Ryż termicznie preparowany o złocistych ziarnach. Doskonały do pieczeni, ryb oraz potraw z warzyw.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zalecenia dla alergików
Wartość odżywcza W 100 g | Wartość odżywcza W porcji 50 g | %RWS* | |
Wartość energetyczna | 1490 kJ/351 kcal | 745 kJ/176 kcal | 9 % |
Tłuszcz, w tym: | 1,1 g | 0,6 g | 1 % |
kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g | 0,3 g | 2 % |
Węglowodany, w tym: | 76 g | 38 g | 15 % |
cukry | 0,2 g | 0,1 g | 0 % |
Błonnik | 0,7 g | 0,4 g | - |
Białko | 8,7 g | 4,4 g | 9 % |
Sól | 0,03 g | 0,02 g | 0 % |
* RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). | |||
Opakowanie zawiera 8 porcji produktu. | |||
Zawartość soli wynika wyłącznie z naturalnie występującego sodu. |
Gotować we wrzątku: 1. Torebkę włożyć do 1 litra gotującej się, osolonej wody. 2. Gotować na słabym ogniu przez ok. 15 minut. 3. Po ugotowaniu osączyć i opłukać torebkę krótko zimną wodą.
Rozmiar opakowania: 100 g
Waga brutto: 436 g
Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 171 mm
Wymagana szerokość na półce - 141 mm
Wymagana głębokość na półce - 42 mm
Rodzaj opakowania: Pudełko
Adres producenta | Adres zwrotny |
Sawex Foods spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Ul. Wiertnicza 70; 02-952 Warszawa Zakład Produkcyjny: Ul. Przemysłowa 9 83-400 Kościerzyna |
Sawex Foods spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Ul. Wiertnicza 70; 02-952 Warszawa www.britta.pl Uwagi i sugestie: marketing@britta.pl |
Języki na opakowaniu
Cechy: