Kraj pochodzenia: | Polska |
Należy do najpopularniejszych warzyw na świecie, bez których nie może się obejść żadna kuchnia. Owocem jest jagoda o przyjemnym, orzeźwiającym, soczystym miąższu. Spożywa się je w stanie świeżym lub przetworzonym na soki i koncentraty, stanowią też świetny dodatek do wielu napojów i potraw, np. zup, mięs, sosów. Pomidory są bardzo odżywcze, zawierają m.in.: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, jod, karoten, witaminy: K, B1, B2, B6 i C. Ciekawostką jest, że początkowo były uważane za trujące i hodowano je w ogrodach dla celów dekoracyjnych.
Używamy informacji zapisanych za pomocą plików „cookies” i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania Naszego serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. W przeglądarce internetowej można wyłączyć, zmienić ustawienia dotyczące „cookies”. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących „cookies” oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności i Polityce Cookies