Producent: | POLTINO |
Opakowanie: | Zgrzewane |
Kraj produkcji | Polska |
Rozmiar opakowania | 405 g |
Dynia kostka. Produkt głęboko mrożony.
Tarta z kremem dyniowym
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego ciasta kruchego
- 1 opakowanie „Dynia kostka 450 g" Poltino
- 50 ml płynnego miodu
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 100 gram cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 4 jajka
- bita śmietana
Okrągłą formę do pieczenia smarujemy masłem i dokładnie wykładamy na nią ciasto kruche. Zaginamy na rogach i odkrawamy nadmiar. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy spód ciasta np. wysypując fasolą. Pieczemy przez 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Dynię wrzucamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i przekładamy do miski. Dodajemy miód i miksujemy na jednolitą masę. Następnie wlewamy śmietankę oraz dodajemy cukier, cynamon i imbir. Miksujemy do połączenia się wszystkich składników, Na koniec dodajemy rozkłócone widelcem jajka i ponownie miksujemy przez około 3 minuty. Gotowy krem dyniowy wlewamy na podpieczony spód i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną.
Kotlety z dyni z kaszą jaglana i szpinakiem
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 opakowanie „Dynia kostka 450 g" Poltino
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 100 g szpinaku Poltino
- 2 jajka
- 2 łyżki koperku
- 1 łyżeczka curry w proszku
- sól i pieprz
Kaszę jaglaną ugotować i przestudzić. Tak samo postąpić z dynią. Następnie wszystko przełożyć do miski. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę i zeszklić. Następnie dodać szpinak i smażyć około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Całość przełożyć do miski z kaszą i dynią i zblendować na jednolitą masę. Dodać posiekany drobno koperek oraz wbić jajko i dodać suszony imbir oraz curry. Ręcznie wyrabiać, aż wszystkie składniki się połączą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy formować kotlety i obtaczać w rozkłóconym jajku. Smażyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu na złocisty kolor z każdej ze stron.
Więcej przepisów na www.poltino.pl
Królestwo świeżości
Opakowanie Nadające się do recyklingu
Warunki przechowywania (temperatura / okres przechowywania)
-18°C i niższej do daty minimalnej trwałości
Chronić przed rozmrożeniem.
Nie zamrażać powtórnie.
Sposób przygotowania zupy krem.
Zawartość opakowania wsypać do garnka. Dodać 2 łyżki masła, pokrojonego w drobną kostkę średniej wielkości ziemniaka, wlać szklankę wody i gotować około 10 minut. Dodać rozrobiony ząbek czosnku, posolić i gotować jeszcze przez około 5 minut a następnie zmiksować. Wlać 1 szklankę wody, dodać pieprz, gałkę muszkatołową lub imbir, zagotować. Podawać z groszkiem ptysiowym, uprażonymi pestkami dyni lub innymi ulubionymi dodatkami.
Spożywać po obróbce cieplnej.
Zalecenia dla alergików
100 g | |
Wartość energetyczna | 139 kJ / 33 kcal |
Tłuszcz | <0,5 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | <0,1 g |
Węglowodany | 4,9 g |
- w tym cukry | 4,2 g |
Błonnik | 2,8 g |
Białko | 1,3 g |
Sól | 0,01 g |
Rozmiar opakowania: 405 g
Rodzaj opakowania: Zgrzewane
Adres producenta | Adres zwrotny |
HORTINO ZPOW Leżajsk Sp. z o.o. ul. Fabryczna 2 37-300 Leżajsk |
HORTINO ZPOW Leżajsk Sp. z o.o. ul. Fabryczna 2 37-300 Leżajsk tel. +48 17 24 04 200 e-mail: marketing@hortino.com.pl www.poltino.pl |
Języki na opakowaniu
Cechy: