Producent: | Kupiec |
Waga netto: | 4 x 100 g |
Kraj pochodzenia: | Polska |
Opakowanie: | Karton |
Rozmiar opakowania: | 4 x 100 g |
Liczba jednostek w opakowaniu: | 4 |
ul. Kupiecka 17
Paprotnia
62-513 Krzymów
Poland
Arborio to najbardziej popularny ryż do risotto we Włoszech.
Risotto jest potrawą przyrządzaną ze składników sezonowych, może być podawane jako przystawka albo danie główne. Wyróżnia się kremową konsystencją i aksamitnym smakiem.
Warto spożywać Ryż Arborio, gdyż:
dzięki szerokim, pękatym ziarnom doskonale łączy się z różnymi przyprawami i wchłania ich smak;
odpowiednio ugotowany pozostaje w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa wręcz rozpływa się podczas jedzenia;
idealnie nadająca się do risotto.
Posiadamy certyfikowane systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Szczegółowe informacje i certyfikaty dostępne na naszej stronie www.kupiec.pl
Jedna porcja 50 g dostarcza: energia 735 kJ 173 kcal 9%*
w 100 g: 1470 kJ/346 kcal % RWS*
Jedno opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.
1 torebka = 100 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Zielone risotto
Składniki na 2 osoby:
- 100 g ryżu do risotto arborio Kupiec
- 1 cebulka dymka
- 10 dag mrożonego groszku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki masła
- bulion drobiowy
- ½ szkl. śmietany
- 1 limonka
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- przyprawy do smaku: zmielony kolorowy pieprz, kurkuma, sól
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać masło, gdy się rozpuści dodać dymkę, zmielony kolorowy pieprz i wymieszać. Gdy cebulka zmięknie dodać ryż, chwilę smażyć, wlać ½ szkl. bulionu i wymieszać. Dodawać po ½ szkl. bulionu, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta. Pod koniec gotowania dodać umyty i pokrojony w plasterki seler naciowy, wymieszać. Gdy ryż będzie miękki dodać groszek, śmietanę, 1 łyżkę soku z limonki, kurkumę, sól, pieprz do smaku. Podawać ciepłe posypane szczypiorkiem i przyozdobione szynką parmeńską.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
czas gotowania ok. 15 minut
Sposób przygotowania:
Do rondla z roztopionym tłuszczem wsypać 1 szklankę ryżu arborio i mieszać do czasu, aż ryż stanie się przezroczysty.
Następnie wlać 2 szklanki bulionu warzywnego i gotować na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie bulion.
Wartości odżywcze |
||||
|
Spis składników odżywczych na przodzie opakowania
Na porcję: Jedna porcja 50 g dostarcza:
w 100 g: 1470 kJ/346 kcal % RWS*
Rozmiar opakowania: 4 x 100 g
Wymiar liczbowy: 100
Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 179 mm
Wymagana szerokość na półce - 138 mm
Wymagana głębokość na półce - 42 mm
Rodzaj opakowania: Karton
Waga brutto: 433g
Adres producenta | Adres zwrotny |
KUPIEC Sp. z o.o. ul. Kupiecka 17 Paprotnia 62-513 Krzymów Poland |
KUPIEC Sp. z o.o. ul. Kupiecka 17 Paprotnia 62-513 Krzymów Poland kupiec@kupiec.pl www.kupiec.pl |
Język produktu
|
Języki na opakowaniu
|
Cechy: