Sprawdź dostępność transportu

Kupiec Ryż do risotto arborio 400 g

KOD EAN: 5902172001845
Producent: Kupiec
Waga netto: 4 x 100 g
Kraj pochodzenia: Polska
Opakowanie: Karton
Rozmiar opakowania: 4 x 100 g
Liczba jednostek w opakowaniu: 4
4,66 zł11,65 zł/kg

Informacje o produkcie

Opis

ul. Kupiecka 17
Paprotnia
62-513 Krzymów
Poland

Arborio to najbardziej popularny ryż do risotto we Włoszech.
Risotto jest potrawą przyrządzaną ze składników sezonowych, może być podawane jako przystawka albo danie główne. Wyróżnia się kremową konsystencją i aksamitnym smakiem.

Warto spożywać Ryż Arborio, gdyż:
dzięki szerokim, pękatym ziarnom doskonale łączy się z różnymi przyprawami i wchłania ich smak;
odpowiednio ugotowany pozostaje w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa wręcz rozpływa się podczas jedzenia;
idealnie nadająca się do risotto.

Posiadamy certyfikowane systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Szczegółowe informacje i certyfikaty dostępne na naszej stronie www.kupiec.pl

Jedna porcja 50 g dostarcza: energia 735 kJ 173 kcal 9%*
w 100 g: 1470 kJ/346 kcal % RWS*

Jedno opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.

1 torebka = 100 g

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

Zielone risotto



Składniki na 2 osoby:



- 100 g ryżu do risotto arborio Kupiec

- 1 cebulka dymka

- 10 dag mrożonego groszku

- 2 łodygi selera naciowego

- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku

- 3 łyżki masła

- bulion drobiowy

- ½ szkl. śmietany

- 1 limonka

- 4 plasterki szynki parmeńskiej

- przyprawy do smaku: zmielony kolorowy pieprz, kurkuma, sól



Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać masło, gdy się rozpuści dodać dymkę, zmielony kolorowy pieprz i wymieszać. Gdy cebulka zmięknie dodać ryż, chwilę smażyć, wlać ½ szkl. bulionu i wymieszać. Dodawać po ½ szkl. bulionu, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta. Pod koniec gotowania dodać umyty i pokrojony w plasterki seler naciowy, wymieszać. Gdy ryż będzie miękki dodać groszek, śmietanę, 1 łyżkę soku z limonki, kurkumę, sól, pieprz do smaku. Podawać ciepłe posypane szczypiorkiem i przyozdobione szynką parmeńską.

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Przygotowanie

czas gotowania ok. 15 minut



Sposób przygotowania:

Do rondla z roztopionym tłuszczem wsypać 1 szklankę ryżu arborio i mieszać do czasu, aż ryż stanie się przezroczysty.

Następnie wlać 2 szklanki bulionu warzywnego i gotować na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie bulion.

Składniki

Wartości odżywcze

w 100 g w 1 porcji 50 g % RWS* w porcji 50 g

Spis składników odżywczych na przodzie opakowania

Na porcję: Jedna porcja 50 g dostarcza:

Wartość energetyczna
735 kJ
173 kcal
9%

 

w 100 g: 1470 kJ/346 kcal % RWS*
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

Opakowanie

Rozmiar opakowania: 4 x 100 g

Wymiar liczbowy: 100

Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 179 mm
Wymagana szerokość na półce - 138 mm
Wymagana głębokość na półce - 42 mm

Rodzaj opakowania: Karton

Waga brutto: 433g

Adres producenta

Adres zwrotny

KUPIEC Sp. z o.o.
ul. Kupiecka 17
Paprotnia
62-513 Krzymów
Poland
KUPIEC Sp. z o.o.
ul. Kupiecka 17
Paprotnia
62-513 Krzymów
Poland
kupiec@kupiec.pl
www.kupiec.pl

Rozszerzone dane

Język produktu
Główny język opisu-polski
Język danych-polski

Języki na opakowaniu
  • polski
  • inne

Cechy:

  • nr 1 w Polsce!*
  • *Kupiec za Nielsen - Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska, sprzedaż w kilogramach w okresie IV 2013 - III 2014 w kategorii Ryż Arborio.

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies. Zamknij

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików „cookies” i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania Naszego serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. W przeglądarce internetowej można wyłączyć, zmienić ustawienia dotyczące „cookies”. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących „cookies” oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności i Polityce Cookies

OK, rozumiem