Producent: | Dr. Oetker |
Waga brutto: | 398 g |
Opakowanie: | Pudełko |
Rozmiar opakowania | 350 g |
Mieszanka w proszku do wypieku pierniczków.
Dodaj:
- 100 g miękkiego masła
- 1 jajko
- mąkę do podsypania
Sposób przygotowania
1. Przygotowanie ciasta
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 15 minut do zamrażalnika. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
2. Wykrawanie pierniczków
Piekarnik nastaw na 175°C (bez termoobiegu). Schłodzone ciasto podziel na połowę. Jedną część włóż do lodówki, a drugą rozwałkuj na cienki placek o grubości ok. 3 mm, podsypując ciasto i wałek mąką. Za pomocą foremek wycinaj pierniczki i przekładaj je na blachę, używając noża.
3. Pieczenie
Wstaw do podgrzanego piekarnika i piecz wg zaleceń:
Temperatura: 175°C
Czas pieczenia: ok. 10 min
Po upieczeniu wystudź i udekoruj pierniczki.
Powtórz czynności z resztą ciasta.
Pysznej zabawy!
Ilość pierniczków z 1 opakowania jest uzależniona od wielkości użytej foremki i grubości rozwałkowanego ciasta.
Nasza pierniczkowa tradycja narodziła się w 2006 roku. Zapraszamy cię do petnego aromatycznych przypraw pierniczkowego świata.
Inspiracji szukaj na
www.oetker.pl
Dr. Oetker wspiera SOS wioski dziecięce
Zawartość opakowania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Po upieczeniu pierniczki można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez ok. 30 dni.
Zalecenia dla alergików
Dodatki
Wartość odżywcza po przyrządzeniu 100 g | Wartość odżywcza po przyrządzeniu 1 porcja = ok. 7 g | %* | |
Energia | 1729 kJ | 121 kJ | 1 % |
Energia | 412 kcal | 29 kcal | 1 % |
Tłuszcz | 18 g | 1,3 g | 2 % |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 11 g | 0,8 g | 4 % |
Węglowodany | 56 g | 3,9 g | 2 % |
w tym Cukry | 20 g | 1,4 g | 2 % |
Białko | 5,8 g | 0,4 g | 1 % |
Sól | 0,37 g | 0,03 g | 1 % |
Z mieszanki otrzymujemy ok. 70 szt. pierniczków. 1 pierniczek = ok. 7 g | |||
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). |
Rozmiar opakowania: 350 g
Waga brutto: 398 g
Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 215 mm
Wymagana szerokość na półce - 139 mm
Wymagana głębokość na półce - 46 mm
Rodzaj opakowania: Pudełko
Adres producenta | Adres zwrotny |
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk |
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk Serwis Konsumenta tel.: 585 111 001 opłata zgodna z cennikiem operatora serwis@oetker.pl www.oetker.pl |
Nie należy spożywać surowego ciasta przed upieczeniem.
Języki na opakowaniu
Cechy: