Producent: | Dr. Oetker |
Waga brutto: | 88 g |
Opakowanie: | Saszetka |
Rozmiar opakowania | 85 g |
Masa w proszku do przyrządzenia bitej śmietany Słony Karmel.
Szybki sposób aby zaskoczyć bliskich pysznym, delikatnym ciastem bądź deserem z bitą śmietaną.Tort słony karmel & popcorn
Składniki: Biszkopt (2 szt.): 90 g mąki pszennej, 3 łyżki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera, 0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera, 6 jajek rozm. M (osobno białka i żółtka), 150 g drobnego cukru. Masa śmietanowa: 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł., 1 opak. Masy śmietanowej Słony Karmel Dr. Oetkera. Do dekoracji: 50 g solonego popcornu.
Przygotowanie: Biszkopt (1 szt.): Dno formy o Ø 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C. Z połowy składników przygotuj pierwszy biszkopt. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej razem do miski. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodawaj kolejno żółtka i miksuj dokładnie na jednolitą masę. Do masy wsypuj stopniowo suche składniki delikatnie mieszając. Ciasto wyłóż do formy i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij biszkopt i delikatnie uderz dnem o blat, aby pozbyć się nadmiaru pęcherzyków powietrza. Odstaw do wystudzenia. Z drugiej połowy składników upiecz drugi biszkopt. Obydwa biszkopty należy przekroić w poprzek, aby uzyskać 4 blaty. Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj Masę śmietanową Słony Karmel i delikatnie zmiksuj. Jeden blat biszkoptu ułóż na paterze, pokryj go równomiernie masą, przykryj następnym blatem i ponownie przykryj masą. Tak postępuj z pozostałymi blatami biszkoptu. Dokładnie wygładź masę na bokach tortu, ale nie pokrywaj nią boków biszkoptu. Schłodź w lodówce przez 1-2 godz. Udekoruj tort solonym popcornem.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób przygotowania:
Przygotuj 0,5 l schłodzonej, słodkiej śmietanki 30% tł.
1. 0,5 l mocno schłodzonej śmietanki 30% tł. ubij mikserem.
2. Pod koniec ubijania zawartość torebki wsyp do śmietanki i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach lub energicznie rózgą. Gotową masę wyłóż na ciasto lub deser. Do czasu podania przechowuj w lodówce.
Ilość masy po przyrządzeniu wystarcza na przełożenie i obłożenie biszkoptu o Ø 24 cm.
Zalecenia dla alergików
Wartość odżywcza po przyrządzeniu ze śmietanką 30% tł. 100 g | 1 porcja = 48 g | (%*) | |
Energia | 1278 kJ | 613 kJ | 7% |
Energia | 308 kcal | 148 kcal | 7% |
Tłuszcz | 26 g | 13 g | 19% |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 16 g | 7,6 g | 38% |
Węglowodany | 16 g | 7,5 g | 3% |
w tym Cukry | 14 g | 6,6 g | 7% |
Białko | 2,1 g | 1 g | 2% |
Sól | 0,40 g | 0,19 g | 3% |
Po podzieleniu masy na 12 porcji 1 porcja = około 48 g. | |||
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Spis składników odżywczych na przodzie opakowania
Na porcję: 1 porcja (48 g) zawiera:
Energia w 100 g 1278 kJ / 308 kcal
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Rozmiar opakowania: 85 g
Waga brutto: 88 g
Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 179 mm
Wymagana szerokość na półce - 130 mm
Wymagana głębokość na półce - 9 mm
Rodzaj opakowania: Saszetka
Adres producenta | Adres zwrotny |
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk |
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk Serwis Konsumenta tel.: 585 111 001 opłata zgodna z cennikiem operatora serwis@oetker.pl www.oetker.pl |
Języki na opakowaniu
Cechy: