Producent: | Dr. Oetker |
Waga brutto: | 470 g |
Opakowanie: | Pudełko |
Rozmiar opakowania | 420 g |
Mieszanka w proszku do przyrządzenia ciasta Kopiec Kreta Czarny.
Kopiec Kreta czarny swoją ciemną barwę zawdzięcza dodatkowi czarnego kakao i węgla roślinnego. Nasza oryginalna polska receptura zawiera także czekoladę oraz polską śmietankę.Przygotuj Kopiec Kreta z ulubionymi owocami
Dodaj:
do ciasta:
- 100 g miękkiej margaryny
- 2 jaja
- 100 ml mleka (ok. 10 łyżek)
- 3 banany (lub inne owoce)
do masy:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30 % tł.
- 100 ml letniej wody (ok. 10 łyżek)
do nasączenia:
- 3 łyżki wody, cukier, sok z cytryny (do smaku)
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Pamiętaj o schłodzeniu śmietanki, aby dobrze się ubiła.
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C (bez termoobiegu). Okrągłą formę wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jaja i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 min, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto rozłóż równomiernie w formie.
2. Pieczenie
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie.
Temperatura pieczenia: ok. 170°C
Czas pieczenia: ok. 30-35 min
Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz i wystudź. Masę można ubijać dopiero po ostudzeniu i wydrążeniu ciasta.
3. Wydrążenie ciasta i ułożenie bananów
Wyłóż ciasto na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ na głębokości 0,5 cm, zostawiając na brzegu 1 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz (3 łyżki wody z cukrem i sokiem z cytryny do smaku). Banany obierz, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).
4. Przygotowanie masy i posypanie ciasta
Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 min na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej letnią wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez 30 sek. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe.
Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę i posyp pokruszonym ciastem. Wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.
Ciasto może się obsypywać - to typowe dla Kopca Kreta
Smacznego :)
Polecamy formy Dr. Oetkera!
Ø 24 cm
20 urodziny Kopca Kreta
Inspiracji i przepisów szukaj na: www.oetker.pl
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Zawartość opakowania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zalecenia dla alergików
Wartość odżywcza po przyrządzeniu 100 g | Wartość odżywcza po przyrządzeniu 1 porcja = 107 g | (%*) | |
Energia | 1051 kJ | 1124 kJ | 13 % |
Energia | 252 kcal | 269 kcal | 13 % |
Tłuszcz | 15 g | 16 g | 26 % |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 7,3 g | 7,8 g | 39 % |
Węglowodany | 25 g | 27 g | 10 % |
w tym Cukry | 18 g | 19 g | 21 % |
Białko | 3,5 g | 3,8 g | 8 % |
Sól | 0,39 g | 0,42 g | 7 % |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal). | |||
Ciasto można podzielić na 16 porcji. 1 porcja = około 107 g |
Spis składników odżywczych na przodzie opakowania
Na porcję: 1 porcja (107 g) zawiera:
Energia w 100 g 1051 kJ / 252 kcal
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Rozmiar opakowania: 420 g
Waga brutto: 470 g
Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 213 mm
Wymagana szerokość na półce - 139 mm
Wymagana głębokość na półce - 49 mm
Rodzaj opakowania: Pudełko
Adres producenta | Adres zwrotny |
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk |
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk Serwis Konsumenta tel.: 585 111 001 opłata zgodna z cennikiem operatora serwis@oetker.pl www.oetker.pl |
Języki na opakowaniu
Cechy: