Producent: | Delecta |
Waga brutto: | 468 g |
Opakowanie: | Karton |
Rozmiar opakowania | 380 g |
Gwiazda betlejemska mieszanka do domowego wypieku ciasta
Przygotuj Gwiazdę betlejemską dla swoich bliskich, ot tak - prosto z serca, specjalnie na świąteczny czas. Przygotowanie ciasta zajmie Ci zaledwie kilka chwil, a korzenny zapach i piękny wygląd sprawi, że Twój świąteczny stół będzie wyjątkowy. Dekoruj, przekładaj jak chcesz!Gwiazda betlejemska
Przygotuj:
Do ciasta: 2 jaja, 100 ml wody, 150 g margaryny
Sposób przygotowania:
1. Rozpuść i ostudź margarynę.
2. Załóż szablon gwiazdy.
3. W wysokim naczyniu wymieszaj wodę z margaryną, dodaj jaja, wsyp zawartość opakowania i miksuj 4 minuty.
4. Gotową masę przełóż do papierowej formy gwiazdy położonej na papierze do pieczenia na blaszce z wyposażenia piekarnika.
5. Wstaw do lekko podgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez 35-45 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
6. Wystudzone ciasto wyjmij z foremki (odepnij środkowe zaczepy dołu foremki, a następnie zaczepy z ramion gwiazdy i wyjmij ciasto z formy).
Wypróbuj też na inny sposób.
Wyborna gwiazda z pomarańczowym kremem
Przygotuj:
Do kremu pomarańczowego:
- 250 ml mleka
- 50 ml soku z pomarańczy
- 1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczową Delecta (15 g)
- 2-3 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 1 budyń sm. waniliowy z dodatkiem wanilii Delecta (47 g)
- 100 g masła
Polewa czekoladowa
- 50 g czekolady gorzkiej
- 70-80 ml śmietanki kremówki
Dodatkowo do położenia - ok. 2-3 łyżki powideł śliwkowych
Ciasto na gwiazdę betlejemską przygotuj i upiecz według podstawowego sposobu przygotowania. Wystudzone ciasto wyjmij z foremki.
Odlej 100 ml mleka, rozmieszaj w nim budyń i żółtko, pozostałe mleko zagotuj z cukrem i z cukrem ze skórką pomarańczową. Wlej do zagotowanego mleka z cukrem mieszankę budyniowo-żółtkową, całość
chwilę gotuj, ciągle mieszając. Wystudź i zmiksuj z zimnym budyniem.
Przekrój gwiazdę betlejemską w połowie wysokości. Na dolną warstwę ciasta wyłóż cienką warstwę powideł śliwkową. Na powidła wyłóż gotowy krem pomarańczowy, przykryj drugą warstwą ciasta. Ciasto udekoruj polewą - w małym garnku podgrzej śmietanę kremówkę, dodaj rozdrobnioną czekoladę i wymieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia i otrzymania gładkiej polewy. Polewę rozprowadź na powierzchni ciasta. Ciasto wstaw do lodówki na 3 godziny do schłodzenia.
Więcej inspiracji szukaj na www.delektujemy.pl
Delecta - Prosto z serca
Składanie szablonu
Krok po kroku
1. Zdejmij obwolutę i delikatnie rozwiń harmonijkę.
2. Pozaginaj co drugie wąskie skrzydełko z zaczepem do środka szablonu.
3. Połącz ze sobą ramiona gwiazdy tak, aby wypustki w spodzie szablonu wychodziły na zewnątrz.
4. Zamknij obręcz gwiazdy przy użyciu zewnętrznego zaczepu wkładając go do środka szablonu i połącz ostatnie ramię gwiazdy.
5 Pozapinaj wewnętrzne zaczepy w dnie szablonu, tak aby wychodziły na zewnątrz formy. Unikniemy wyciekania ciasta podczas pieczenia.
Zawartość opakowania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zalecenia dla alergików
produktu po przyrządzeniu Na 100 g | Na porcję 51 g | %RWS* na porcję 51 g | |
Wartość energetyczna | 1676 kJ | 855 kJ | 10% |
Wartość energetyczna | 400 kcal | 204 kcal | 10% |
Tłuszcz | 20 g | 10 g | 15% |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 9,0 g | 4,6 g | 23% |
Węglowodany | 47 g | 24 g | 9% |
w tym cukry | 23 g | 12 g | 13% |
Białko | 7,3 g | 3,7 g | 7% |
Sól | 0,82 g | 0,42 g | 7% |
*RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal) | |||
Wartości odżywcze liczone ze wszystkimi składnikami dla wersji podstawowej (z margaryną 72% tł.). | |||
Rozmiar opakowania: 380 g
Waga brutto: 468 g
Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 211 mm
Wymagana szerokość na półce - 143 mm
Wymagana głębokość na półce - 59 mm
Rodzaj opakowania: Karton
Adres producenta | Adres zwrotny |
Bakalland S.A. ul. Fabryczna 5 00-446 Warszawa |
Bakalland S.A. ul. Fabryczna 5 00-446 Warszawa www.delecta.pl |
Języki na opakowaniu
Cechy: