Sprawdź dostępność transportu

Cenos Ryż parboiled 1 kg

KOD EAN: 5900977002371
Producent: Cenos
Waga brutto: 1010 g
Opakowanie: Opakowanie wielokrotnie zamykane
Rozmiar opakowania 1 kg
8,39 zł8,39 zł/kg

Informacje o produkcie

Opis

Ryż biały długi preparowany termicznie

Ryż parboiled to ryż poddany specjalnej metodzie obróbki termicznej. Dzięki temu jego czas gotowania jest krótszy a ziarna pozostają sypkie po ugotowaniu. Idealnie sprawdza się jako samodzielne danie, dodatek do mięs i składnik sałatek, tworząc doskonałe połączenia z warzywami i nie tylko.

Łosoś w sosie koperkowym
Składniki dla 4 osób, czas przygotowania 40 minut.

Składniki: filet z łososia 600 g, mały brokuł, 3 marchewki, cytryna, pęczek koperku, kostka rosołowa drobiowa, 200 g śmietany 18%, 30 g masła, 2 łyżki mąki, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz.

Przygotowanie: Filet dzielimy na części, oczyszczamy, nacieramy sokiem z cytryny i solimy. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, które przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut. Koperek myjemy i drobno siekamy. W garnku topimy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy. Dodajemy ok. 200 ml bulionu. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Dodajemy śmietanę, łyżkę soku z cytryny, koperek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa myjemy, brokuł dzielimy na różyczki, marchewkę kroimy w talarki. Gotujemy na parze do miękkości. Łososia układamy na ryżu, polewamy sosem i otaczamy wianuszkiem warzyw.
Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz na stronie: www.cenos.pl

Przechowywanie

Przechowywać w suchym miejscu.

Zdrowie i styl życia

Zalecenia dla alergików

  • Zboża zawierające gluten - Może zawierać

Wartości odżywcze

w 100 g produktu % RWS*
wartość energetyczna 1430 kJ 17
wartość energetyczna 337 kcal
tłuszcze 0,3 g <1
w tym kwasy nasycone 0,1 g 1
węglowodany 73,7 g 28
w tym cukry <0,5 g <1
błonnik 5,2 g
białko 7,3 g 15
sól <0,01 g <1
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

Instrukcje dotyczące przyrządzenia

Gotować we wrzątku: Ryż wypłukać w dużej ilości wody. Następnie wsypać go do wrzącej osolonej wody i gotować około 12 minut na małym ogniu, okresowo mieszając. Gdy ryż będzie miękki, odcedzić go. Proporcja ryżu do wody powinna wynosić 1:4.

Opakowanie

Rozmiar opakowania: 1 kg

Waga brutto: 1010 g

Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 170 mm
Wymagana szerokość na półce - 103 mm
Wymagana głębokość na półce - 73 mm

Rodzaj opakowania: Opakowanie wielokrotnie zamykane

Adres producenta

Adres zwrotny

Cenos Sp. z o.o.
ul. Gen. Sikorskiego 22
62-300 Września
Cenos Sp. z o.o.
ul. Gen. Sikorskiego 22
62-300 Września
www.cenos.pl

Rozszerzone dane

Języki na opakowaniu

  • polski

Cechy:

  • czas gotowania: 12 minut
  • wygodne zamykanie

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies. Zamknij

Używamy informacji zapisanych za pomocą plików „cookies” i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania Naszego serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. W przeglądarce internetowej można wyłączyć, zmienić ustawienia dotyczące „cookies”. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących „cookies” oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności i Polityce Cookies

OK, rozumiem