Producent: | Cenos |
Waga brutto: | 415 g |
Opakowanie: | Opakowanie wielokrotnie zamykane |
Rozmiar opakowania | 400 g |
Fasola czerwona
Jest znakomitym źródłem białka i błonnika. Idealnie nadaje się do zup, sałatek i past kanapkowych. Jest jednym z głównych składników potraw meksykańskich. Jej bogaty smak nada każdemu daniu wyjątkowości.Zupa meksykańska z piersią z kurczaka
Składniki dla 4 osób, czas przygotowania 2 godziny (nie uwzględnia czasu namaczania fasoli)
Składniki: 400 g fasoli czerwonej, 1,5 litra bulionu warzywnego, 1 podwójna pierś z kurczaka, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, 2 pomidory, puszka kukurydzy, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, ½ łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka kurkumy, 2 łyżki oleju.
Przygotowanie: Fasolę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące wymieszanej z ostrą papryką i kurkumą. Pomidory parzymy, ściągamy skórki, kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i papryczkę chili pokrojone w drobną kostkę. Po podsmażeniu (około 3-4 minuty), dodajemy drobno pokrojony czosnek i pierś z kurczaka. Przesmażamy na małym ogniu około 10 minut. Następnie dodajemy odsączoną kukurydzę, pomidory oraz fasolę i smażymy około 5 minut często mieszając. Następnie dodajemy bulion, gotujemy 10 minut na małym ogniu. Na koniec doprawiamy sola i pieprzem.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz na stronie: www.cenos.pl i Facebook.com/Cenosinspiruje
Przechowywać w suchym miejscu.
Porada: Fasolę należy posolić dopiero po ugotowaniu.
Zalecenia dla alergików
w 100 g produktu | % RWS* | |
wartość energetyczna | 1084 kJ | 13 |
wartość energetyczna | 260 kcal | |
tłuszcz | 1,8 g | 3 |
w tym kwasy nasycone | 0,4 g | 2 |
węglowodany | 18 g | 7 |
w tym cukry | 5,3 g | 6 |
błonnik | 39 g | |
białko | 23 g | 46 |
sól | <0,01 g | <1 |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Gotować we wrzątku: Fasolę Czerwoną przed ugotowaniem umyć i namoczyć w przegotowanej, ostudzonej wodzie. Proporcja fasoli do wody powinna wynosić 1:3. Namaczać około 12 godzin, po czym ugotować do miękkości w świeżo zmienionej wodzie. Czas gotowania około 50 minut.
Rozmiar opakowania: 400 g
Waga brutto: 415 g
Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 141 mm
Wymagana szerokość na półce - 77 mm
Wymagana głębokość na półce - 54 mm
Rodzaj opakowania: Opakowanie wielokrotnie zamykane
Adres producenta | Adres zwrotny |
Cenos Sp. z o.o. ul. Gen. Sikorskiego 22 62-300 Września |
Cenos Sp. z o.o. ul. Gen. Sikorskiego 22 62-300 Września www.cenos.pl |
Języki na opakowaniu
Cechy: