Producent: | Kupiec |
Waga brutto: | 230 g |
Opakowanie: | Karton |
Kraj pochodzenia | Polska |
Rozmiar opakowania | 2 x 100 g |
Liczba jednostek: | 2 |
Ryż Dziki & Parboiled
Ryż dziki to nasiona z górnej części pióra dzikiej wodnej trawy. Rośnie w ekologicznych warunkach, w środowisku nieskażonym przez człowieka. Połączenie ryżu dzikiego z parabolicznym to wspaniały, niepowtarzalny smak. Idealny dodatek do wykwintnych dań. Znakomicie komponuje się z dziczyzną, z rybami, rakami czy homarami.Jedna porcja 50 g dostarcza: energia 765 kJ 180 kcal 9%*
w 100 g: 1531 kJ/360 kcal
% RWS*
1 torebka = 100 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Ryż dziki & parboiled z krewetkami
Składniki na 2 osoby:
- 100 g ryżu dziki & parboiled Kupiec
- 0,5 kg krewetek królewskich
- 3 ząbki czosnku
- 10 g świeżego imbiru
- 1 cebula dymka
- 1 pęczek kolendry
- 2 papryczki chili
- 100 ml oleju do smażenia
- 3 łyżki pasty paprykowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
Przygotowanie:
Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Krewetki opłucz i osusz. Jeżeli są zamrożone, to wcześniej musisz je rozmrozić. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Czosnek obierz i posiekaj. Chili umyj, usuń pestki i pokrój w cienkie krążki. Następnie obierz dymkę i pokrój ją w drobną kostkę, a szczypiorek umyj i ukośnie potnij. Opłucz kolendrę i drobno posiekaj liście. Krewetki smaż krótko w woku lub w głębokiej patelni i przełóż je na talerz. Na gorący tłuszcz wrzuć imbir, czosnek, chili i zmniejsz ogień. Duś te przyprawy na małym ogniu przez 3 min., stale mieszając (nie wolno dopuścić do przypalenia). Na koniec dodaj pastę paprykową, sos sojowy i brązowy cukier. Teraz zagotuj całość i ponownie włóż krewetki na patelnię. Całość podgrzej ok. 1 min. Gotową potrawę podawaj z ryżem. Wszystko posyp posiekaną kolendrą i szczypiorkiem.
Posiadamy certyfikowane systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Szczegółowe informacje i certyfikaty dostępne na naszej stronie www.kupiec.pl
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
czas gotowania ok. 20 minut
Sposób przygotowania:
Jedna torebkę włożyć do 1 litra wrzątku. Dodać szczyptę soli. Gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Wyjąć, odsączyć i rozciąć torebkę.
w 100 g | w 1 porcji 50 g | % RWS* w porcji 50 g | |
Wartość energetyczna | 1531 kJ | 765 kJ | 9% |
Wartość energetyczna | 360 kcal | 180 kcal | |
Tłuszcz | 1 g | 0,5 g | 1% |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g | 0,3 g | 2% |
Węglowodany | 79 g | 39,5 g | 15% |
- w tym cukry | 0,5 g | 0,3 g | 0% |
Błonnik | 2,3 g | 1,2 g | |
Białko | 8,9 g | 4,5 g | 9% |
Sól | <0,01 g | <0,01 g | 0% |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Spis składników odżywczych na przodzie opakowania
Na porcję: Jedna porcja 50 g dostarcza:
w 100 g: 1531 kJ/360 kcal
% RWS*
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Rozmiar opakowania: 2 x 100 g
Waga brutto: 230 g
Wymiar
Wymagana wysokość na półce - 180 mm
Wymagana szerokość na półce - 135 mm
Wymagana głębokość na półce - 41 mm
Rodzaj opakowania: Karton
Adres producenta | Adres zwrotny |
KUPIEC Sp. z o.o. Paprotnia ul. Kupiecka 17 62-513 Krzymów Poland |
KUPIEC Sp. z o.o. Paprotnia ul. Kupiecka 17 62-513 Krzymów Poland kupiec@kupiec.pl www.kupiec.pl |
Języki na opakowaniu