Kraj pochodzenia: | Peru |
Owoce jagodowe zwane granatami mają kulisty kształt z wystającą nasadą
kielicha .Ciemnożółta, czasem nawet purpurowa skórka jest twarda,
skórzasta, wewnątrz znajduje się czerwony jadalny miąższ, a w nim
kilkaset jasnobrązowych pestek, również jadalnych. Owoce mają smak
słodko - kwaskowaty. Z soku granatu (zwanego grenadiną) produkuje się
napoje, galaretki, używa się go także do produkcji wina i syropu.
Garbniki zawarte w skórce granata są surowcem przemysłowym w farmacji i
garbarstwie.
Cechy:
Klasa produktu : IUżywamy informacji zapisanych za pomocą plików „cookies” i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania Naszego serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. W przeglądarce internetowej można wyłączyć, zmienić ustawienia dotyczące „cookies”. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących „cookies” oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności i Polityce Cookies