Kraj pochodzenia: | Polska |
Brokuł swymi cechami morfologicznymi podobny jest do kalafiora, od
którego różni się znacznie silniejszym wzrostem, kształtem liści oraz
kształtem i zabarwieniem róży. Do spożycia, poza różą główną,
składającą się z wyraźnie uformowanych pączków, przeznacza się również
róże boczne, wyrastające na bocznych pędach, a także grubą, mięsistą
łodygę. Brokuły są cennym warzywem, zawierają m. in.: sód, potas, wapń,
żelazo, fosfor, chlor, karoten, witaminy: B1, B2, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy i foliowy.
Używamy informacji zapisanych za pomocą plików „cookies” i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania Naszego serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. W przeglądarce internetowej można wyłączyć, zmienić ustawienia dotyczące „cookies”. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących „cookies” oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności i Polityce Cookies