Kraj pochodzenia: | Peru |
Pochodzi z tropikalnych rejonów Europy. W
niektórych krajach owoc awokado jest nazywany "owocem maślanym", ze
względu na dużą zawartość tłuszczów. Z tego tez powodu, a także ze
względu na dużą zawartość białka, owoc używano w długich podróżach
morskich jako namiastkę mięsa. Miąższ awokado stanowi bardzo ceniony
produkt odżywczy. W jego składzie znajduje się około 30% łatwo
przyswajalnego tłuszczu (dlatego swą konsystencją przypomina masło),
około 2% białka, karoteny, witaminę C (6mg/100g), witaminy E,K,H,PP, z
grupy B, natomiast prawie zupełnie nie ma w nim cukrów (szczególnie
cenią go więc diabetycy).
Cechy:
Klasa: IUżywamy informacji zapisanych za pomocą plików „cookies” i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania Naszego serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. W przeglądarce internetowej można wyłączyć, zmienić ustawienia dotyczące „cookies”. Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących „cookies” oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce prywatności i Polityce Cookies